Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsvenska Miryam tatuerar stjärnor i LA

Lila ögonvitor, täckta ansikten och lustiga motiv – här är några tatueringar vi sällan ska glömma.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: FOTOLIA / CHONES - STOCK.ADOBE.COM 161668312

Västsvenska Miryam Lumpini, 28, flyttade som 20-åring till Kalifornien på vinst och förlust. 

Nu tatuerar hon stjärnorna i Los Angeles.  

– Varje dag är ett äventyr. Det är lätt att förlora sig i den här staden, säger hon. 

I Los Angeles bor det tolv miljoner människor. Det gör det inte i Tossene utanför Hunnebostrand i Bohuslän där Miryam Lumpini växte upp från tioårsåldern. 

– Vi bodde i mitten av ingenstans. Tre kilometer till närmsta busshållsplats och en kilometer till närmsta grannen. Det var väldigt isolerat, men jag bodde med mamma som alltid varit en fantastisk förebild. Lärare, hälsosam, det var mycket natur och meditation och hon har många artistiska vänner omkring sig. Det var alltid mycket konst i min barndom, säger hon. 

https://www.instagram.com/p/B2NSTe0lgxA/

Medielinjen på gymnasiet i Uddevalla blev det naturliga valet. 

– Tidigt fick jag lära mig fotografering, marknadsföring och hur media funkar. Som 15-åring började jag blogga och på den tiden hade vi Bilddagboken där jag fick ganska många följare. Pappa kommer från Kongo och kunde dansa som Michael Jackson, så jag har alltid haft mycket kultur inom mig som jag har velat uttrycka på olika sätt. 

Övade på ett rockband 

Hon skrev en uppsats om sitt drömyrke och fastnade för två vitt skilda arbeten: Tatuerare och delfinskötare. 

– När jag tittade närmare på det så insåg jag att det fanns mycket större möjligheter i tatueringsbranschen än inom delfinskötning, haha. 

Startkittet köpte hon som 17-åring. Hon var för ung för att få en lärlingsplats och började i stället tatuera dåvarande pojkvännen och hans kompisar. 

– De hade ett rockband och var öppna, det var fritt fram. 

Det fortsatte med lärlingsplatser i Nybro och Kalmar, och efter att ha designat affischen till Emmabodafestivalen kom hon i kontakt med den amerikanske musikern Skrillex, som slog i genom på allvar 2011. 

– Han skulle starta ett nytt skivbolag och undrade om jag kunde tatuera loggan på honom. Sedan blev jag inbjuden till LA på fest och på den vägen är det. Jag var 20 år och hade aldrig varit utanför Europa. 

Skrillex. Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / STELLA PICTURES/AVALON/IMAGE PRESS AGENCY B799

– Jag träffade jättemycket folk via Skrillex och såg att det fanns stora möjligheter. Jag gifte mig med en kille för att få green card (arbetstillstånd) och började måla akryl på duk under immigrationsprocessen. När jag väl fick mitt green card hade jag en konstutställning och det kom 300 personer som fick upp ögonen för min konst och att jag också tatuerade. Det var ganska lätt att få klienter och jag fick tidigt kändisar. 

”Som en dyr väska”

Sångerskan Jhené Aiko, basketstjärnan JaVale Lindy McGe, skådespelerskan Cynthia Erivo, rapparen Swae Lee och artisten Chris Brown har alla blivit tatuerade av Miryam Lumpini, som själv har närmare 300 000 följare på Instagram och blivit omskriven i affärstidningen Forbes

– Jag är specialiserad på färgrika tatueringar och gillar att måla direkt på kroppen på min kund. Jag vill göra något speciellt för varje klient. Man ska se det som en designertatuering, som att köpa en dyr väska man har hela livet. 

Studion i Downtown Los Angeles är basen i Miryam Lumpinis verksamhet, men hon har också sidouppdrag som modell, designer och så är hon med och lanserar en märkningspenna för temporära tatueringar. 

– Man kan ha kul och uttrycka sig med målningar på kroppen utan att det blir permanent. Det är fint att se folk måla på varandra inför en fest eller ett sportevent, även om det bara är ett hjärta. Jag vill att världen ska bli en friare och mer färgglad plats. 

– Men jag fokuserar mest på riktiga tatueringar, för där har jag dragit in de största pengarna. Sedan tar jag andra gig som betalar bra. 

”Los Angeles kan vara förvirrande”

Det låter som ett drömliv. Är det verkligen det? 

– Jag tycker att LA är det man gör det till. Kommer man hit och vet vem man är och vad man gillar så är LA ett bra ställe. Det finns jättestora möjligheter och folk hjälper varandra, men det kan också vara förvirrande om man inte har en plan. Det är viktigt att veta vad man vill. Sedan förändras staden hela tiden beroende på vad som försiggår. Jag reser mycket men är alltid glad när jag kommer tillbaka till LA. 

https://www.instagram.com/p/B1E2Z4vnPvE/

Du är inte sugen på att flytta hem till Tossene? 

– Haha, jag hoppas att mamma flyttar hit i stället, men jag kanske skaffar ett litet hus i Sverige på sikt. Jag håller på att bygga en ordentlig bas i LA och har pojkvännen Jayson (Aaron) här som är modell och skådespelare. Vi har en jättefin relation och inom två-tre år tror jag definitivt att vi har fått barn.