Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Västsvensk SD-man nazistgillar på Twitter

Christian Vagman är aktiv i Pegida, och deltog tidigare i år i demonstrationerna i Malmö.
Foto: Christian Örnberg
Skärmdumpar visar vad Vagman lyfter fram på sociala medier.
Foto: Inte rasist men
Folkmord på vita? Det hävdar Christian Vagman.
Foto: Inte rasist men
På Twitter har Christian Vagman delat en bild där en blond kvinna med svensk fana, vägs mot beslöjade, mörkhyade kvinnor. "Svensken är inte värd någonting känns det som", säger Vagman om bilden – och hävdar sen att beslöjade kvinnor inte vill jobba
Foto: Inte rasist men
Matz Dovstrand, sd i Partille.
Foto: Sven Lindwall

PARTILLE. Christian Vagman, 27, är nämndeman i Göteborgs tingsrätt, han är styrelsemedlem i Sverigedemokraterna i Partille och ledamot i kommunens vård- och omsorgsnämnd.

Samtidigt länkar han till nazistiska organisationer på sociala medier, ordnar manifestationer för Pegida - och hävdar att det pågår ett folkmord på den "vita befolkningen".

- Jag ser inte det som något problem, eftersom jag inte tar med mina åsikter in i rätten, säger han.

Det var sajten "Inte rasist men", som först berättade att Christian Vagman, SD, gillar och länkar till flera nazistiska organisationer på sociala medier. Bland annat har Partillebon, som sitter som nämndeman i Göteborgs tingsrätt, flera gånger länkat och delat till sidor som högerextrema Nordisk Ungdom, nazistiska Svenskarnas Parti och Svenska Motstånds-rörelsen. Dessutom är Vagman med och ordnar manifestationer för antimuslimska Pegida.

Att han samtidigt sitter som nämndeman och dömer folk, ser han inga problem med. Inte heller att han på Twitter delat bilder - som uppmanar till att sätta "stopp för folkmordet på vita".

- Vi är på väg dit, säger han, när GT frågar vad han menar.

Kan du utveckla hur du menar?

- Absolut ska flyktingar få komma hit, men så finns det folk som inte har skäl, som inte är flyktingar, som kommer hit och lever på oss ändå. Jag anser att vi inte kan ta hand om våra sjuka, psykiskt sjuka, hemlösa. Hur ska vi kunna ta hand om de som kommer hit?

Var kommer folkmordet in i detta?

- Svenskarna blir färre och färre. Om det fortsätter så här kommer svenskarna att dö ut. Men självklart tycker jag att de som har anledning att komma hit ska få komma hit, säger Vagman.

Under de senaste månaderna har Vagman argumenterat på Twitter för att man som invandrare inte kan kalla sig svensk. Han skriver att man som invandrad enbart kan vara svensk medborgare. Åsikter, som enligt honom själv, delas av SD som parti.

- Man är svensk om man har två svenska föräldrar, säger Christian Vagman, när GT frågar honom varför invandrare aldrig kan bli svenskar.

Och hur blev föräldrarna svenskar?

- Deras föräldrar var också svenskar.

Du säger att de här åsikterna inte följer med dig in i rätten. Hur menar du?

- Jag kopplar bort det helt och lyssnar på den som sitter där. Om jag känner att det inte finns bevis nog att döma den här personen, då säger jag att man ska fria personen.

"Är alla lika mycket värda?"

Under intervjun håller han med om att det finns ett "egenintresse" hos honom, att hålla så många invandrare som möjligt borta ur landet.

- Men man måste lyssna på vad personen i rätten har att säga. Om det inte skulle vara så, så kan ingen sverigedemokrat sitta i tingsrätten.

Hur menar du? För att du har ett intresse av att skicka hem invandrare?

- Ja. Och det egenintresset släpper jag när jag går innanför dörrarna.

Hur tycker du att din människosyn är? Anser du att alla är lika värda?

- Men är alla lika mycket värda? Är en pedofil lika mycket värd som en som bor på Östermalm?

Vagman säger också att han inte håller med om att nazistiska Svenskarnas Parti och Svenska Motståndsrörelsen är nazistiska - utan partier som vill "Sveriges bästa".

- Det är nationalistiska partier som vill Sveriges bästa. De ser också att vi inte kan ta emot hur många invandrare som helst. Jag läser alltid igenom innan jag delar något, står Sverigedemokraterna bakom det här? Då delar jag eller retweetar.

Efter vår intervju twittrar Christian Vagman att han varit "skapligt poppis" under dagen, och att allt som skrivs i medier mest är lögner som medierna ändrar som de vill. Timmarna innan har han, apropå GT/Expressens avslöjande om en sverigedemokratisk domare som skriver på hatsajter, skrivit "nu har Expressen nyhetstorka igen för nu har dom börjat samarbeta med vänsterextremister ennu en gång".

Känner ingen samhörighet

När GT efter intervjun med Christian Vagman ringer till Sverigedemokraternas ordförande i Partille, Matz Dovstrand, ber han att få återkomma till oss.

Sedan blir han väldigt upprörd över att vi ringer.

- Tänk om ni kunde skriva om problemen i stället för att hålla på och jaga oss.

Nja, jag jagar väl ingen. Jag vill bara veta vad du tycker om att din partikollega stöder nazistiska organisationer på sociala medier och hävdar att ni vet om det.

- Alltså, det är ingen som nämner problemen, det är bara vi som kan rädda det här landet. Jag debatterade faktiskt med statsministern förra veckan, vi kan inte ta in 100 000 invandrare, och...

Jag pratar inte om invandring över huvudtaget, jag pratar om din partikollega som sprider nazistisk propaganda.

- Du får ha en riktigt skön dag.

Matz Dovstrand återkommer aldrig till GT.

Men Henrik Vinge, rikspartiets presstalesman, säger att SD inte står bakom stöttningen av nazistiska organisationer som Svenskarnas Parti. I ett mejl svarar han så här om Vagmans uttalanden:

- Sverigedemokraterna känner ingen samhörighet med de organisationer du nämner i mejlet. Partiet har aldrig haft något som helst samröre med dem och kommer aldrig att ha det i framtiden.

Ska ta kontakt

Han håller heller inte med Vagman om att ingen invandrare kan bli svensk.

- Sverigedemokraterna tror på principen om öppen svenskhet. Den som kommer hit kan genom att anpassa sig till svenska normer och värderingar på sikt själv bli svensk. Detta står i strid med de uttalanden som du redovisat i mejlet.

Vad händer nu med Christian Vagman?

- Med anledning av de avslöjanden som nyligen gjorts kommer vi att behöva ta kontakt med flera personer som figurerat i media och höra vad de har att säga. I slutändan kommer detta sannolikt leda till att flera personer inte längre kommer att kunna företräda vårt parti.

FAKTA

Nämndemän är förtroendevalda domare i tings-, hov-, förvaltnings- och kammarrätter. De utses av kommun- och landstingsfullmäktige.

En nämndemans röst väger lika tungt som en professionell domares, men är röstsiffrorna jämna har ordförande utslagsröst. I tingsrätt och förvaltningsrätt är nämndemännen i majoritet, i hov- och kammarrätt är de professionella domarna i majoritet.

I kraven för att få bli nämndeman finns att personen inte får vara försatt i konkurs. Domstolen begär också ut ett belastningsregisterutdrag.

Nämndemännen ska visa "omdöme, självständighet och att du är en förtroendeingivande person" som det står i informationen från Domstolsverket. Nämndemännen är politiskt utsedda men ska agera opartiskt och opolitiskt i uppdraget.

NÄMNDEMÄN ÄR FÖRTROENDEVALDA DOMARE

Nämndemän är förtroendevalda domare i tings-, hov-, förvaltnings- och kammarrätter. De utses av kommun- och landstingsfullmäktige.

En nämndemans röst väger lika tungt som en professionell domares, men är röstsiffrorna jämna har ordförande utslagsröst. I tingsrätt och förvaltningsrätt är nämndemännen i majoritet, i hov- och kammarrätt är de professionella domarna i majoritet.

I kraven för att få bli nämndeman finns att personen inte får vara försatt i konkurs. Domstolen begär också ut ett belastningsregisterutdrag.

Nämndemännen ska visa "omdöme, självständighet och att du är en förtroendeingivande person" som det står i informationen från Domstolsverket. Nämndemännen är politiskt utsedda men ska agera opartiskt och opolitiskt i uppdraget.