Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionens hårdare krav med munskydd

Så här använder du munskydd rätt
Anders Tegnell
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAUL BJÖRKMAN / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

Västra Götalandsregionen inför från och med i dag, torsdag, en rekommendation att använda munskydd i vårdlokaler.  

Barn och ungdomar som är yngre än 16 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd kommer undantas från rekommendationen, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Regionen vill minska smittspridningen inom vård och omsorg.

Under torsdagen införs en ny tillfällig rekommendation i Västra Götalandsregionen att använda munskydd i vårdlokaler. 

Rekommendationen kommer att genomföras under de kommande dagarna och gäller samtliga, som personal, besökare och patienter. 

– Syftet med åtgärden är att ytterligare försöka minska smittspridningen inom vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande. 

Barn och ungdomar som är under 16 år och personer som av olika anledningar inte kan använda munskydd kommer undantas från rekommendationen.

Lättar inte på andra rekommendationer

Munskydden kommer att delas ut till de som behöver besöka eller arbeta i vårdlokalerna, skriver regionen i pressmeddelandet. 

Regionen skriver i pressmeddelandet att den nya rekommendationen inte innebär att de lättar på andra rekommendationer som gäller covid-19.  

Statsepidemiolog Anders Tegnell har vidhållit att det är mer effektivt att hålla avstånd än att bära munskydd.

– Vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, har han tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Se också:

Under torsdagens presskonferens svarade WHO på Expressens frågor.