Västra Götaland pausar omgång av Astra-vaccin

Region Stockholm: 80% färre doser vaccin än väntat.
Foto: ANDREEA ALEXANDRU / AP TT NYHETSBYRÅN
Kristine Rygge, vaccinsamordnare VG-regionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Västra Götalandsregionen pausar vaccineringen av en specifik omgång av Astra Zeneca-vaccin.

Anledningen är att fem personer fått akuta allergiska reaktioner i direkt anslutning till att de blivit vaccinerade.

– Det har varit allt mellan lindrig och mer allvarlig reaktion, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen.

Beslutet har fattats i samråd med smittskyddet i Västra Götaland samt med Läkemedelsverket.

Det rör en specifik omgång, eller batch, av vaccin från tillverkaren Astra Zeneca.

I ett pressmeddelande skriver VG-regionen:

”En avtalad vaccinatör kontaktade under kvällen i går, 24 februari, VGR. Vaccinatören hade under dagen uppmärksammat ett fåtal akuta allergiska reaktioner i samband med vaccinering med Astra Zenecas vaccin på en ort i Skaraborg.”

– Alla vaccinatörer som arbetar på uppdrag av VGR har beredskap och medicinsk kompetens för att behandla akuta allergiska reaktioner på plats, så också i det aktuella fallet, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i regionen, i en kommentar.

Fem personer drabbade av akuta reaktioner

Beslutet innebär att de sjukhus och vaccinatörer som under torsdagen och fredagen tänkt vaccinera med doser från denna specifika omgång vaccin från Astra Zeneca nu pausar vaccineringen.

Det handlar om fem personer som fått allergiska reaktioner som uppkommit i direkt anslutning till vaccinationen. De drabbade är kommunal vård- och omsorgspersonal.

– Reaktionerna har varit att personerna fått utslag och svårt att andas. Allt mellan lindrig och mer allvarlig reaktion. Det har gått bra för allihop, säger Kristine Rygge och tillägger:

– Jag vill poängtera att det här är något helt annat än de förväntade reaktioner som kommer efter några timmar eller dagen efter, som sjukdomskänsla.

Hon förklarar att hon inte vet hur stor den aktuella batchen är, men att det handlar om ”hundratals, inte tusentals”.

Läkemedelsverket har på torsdagen startat en utredning som väntas ta upp till två dagar. Det gjordes efter att de kontaktats av vaccinatören.

”Följer Läkemedelsverkets bedömning”

 – Vi följer noga Läkemedelsverkets bedömning av det som hänt och återkommer med ytterligare uppgifter när vi har det, säger Kristine Rygge.

Hon konstaterar att det är många som är inbokade för vaccinationer med Astras vaccin på fredagen. Men de genomförs som planerat.

– Det är en helt annan leverans. Vi har vaccinerat med andra batcher från Astra hela dagen och det har inte varit några andra avvikande reaktioner. 


Folkhälsomyndighetens generaldirektör om när restriktionerna kan släppas.