Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

6 784 nya coronafall – på bara en vecka

Stor guide! Få svar på alla dina frågor om covid-19.
NU-sjukvården står för en stor ökning från måndagen till tisdagen.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
På tisdagsförmiddagen vårdas 400 personer för covid-19 på något av Västra Götalandsregionens sjukhus.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

400 personer vårdas för covid-19 på något av Västra Götalandsregionens sjukhus – en ny toppnotering.

Samtidigt bekräftades närmare 6 800 personer sjuka bara under förra veckan. 

Något som väntas resultera i ännu fler covid-patienter framöver.

– Vi har en ökad spridning i samhället som avspeglar sig i att fler blir allvarligt sjuka. Vi hade inte förväntat oss att den andra toppen skulle bli högre än den första, men så har det blivit, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

När Västra Götalandsregionen på tisdagsförmiddagen uppdaterade sina siffror för antalet personer som vårdas på sjukhus för covid-19 visades en drastisk ökning.

Sedan måndagen har siffran ökat med 45 personer och totalt är det 400 personer som behöver sjukhusvård för covid-19. 36 av dessa vårdas på intensiven.

Det är 25 fler än den tidigare högsta noteringen från i våras då siffran som högst var 375. 

– Men andelen på Iva (intensivvårdsavdelningen) är inte lika hög. En trolig förklaring är att vi kan mycket mer om sjukdomen, vi sätter in behandling tidigare och kan förebygga sjukdom på ett bättre sätt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Den andra vågen sträcker sig nu högre än vad den första gjorde.
Foto: Västra Götalandsregionen

”Långt ifrån över” 

Smittskyddsläkaren Leif Dotevall, som tillsammans med Ann Söderström medverkade på en presskonferens under tisdagen, säger att smittspridningen ökar i alla åldersgrupper, men den största har skett ökningen i åldersgruppen 40-49 år. Smittan sprids främst i arbetsför grupp, mellan 30 och 60 år. 

– Vi är mitt i en pandemi som är långt ifrån över, säger han. 

– Smittspridningen har accelererat den senaste veckan, mitt i julhandeln. 

Enligt Dotevall har man sett en ökning av antalet smittade i 40 av 49 kommuner i Västra Götalandsregionen, ökningen är statistiskt säkerställd i 23. 

– Antalet avlidna ökar också.

Smittskyddsläkare Leif Dotevall och sjukhusdirektör Ann Söderström.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Får ställa in allt mer planerad sjukvård 

6 784 personer bekräftades smittade förra veckan. Så många fall på en enskild vecka har Västra Götaland aldrig varit i närheten av tidigare.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör säger på presskonferensen att man kan vänta sig ännu fler patienter på sjukhus den kommande tiden.

– Det speglar samhällsspridningen och vi har ännu inte sett effekten av ökningen förra veckan. Det kommer till sjukvården en till två veckor senare, säger hon och fortsätter:

– Det är en hård press på våra sjukhus, vi får ställa in mer och mer planerad sjukvård. Det ser besvärligt ut på alla våra sjukhus. 

Klarar Västra Götalandsregionen ännu fler covid-patienter?

– Det måste vi göra och det är en fråga om hur mycket annan vård som blir lidande då vi måste ställa in. Vi måste hela tiden prioritera den akuta vården, inklusive covid-19-vården, men det gör vi till priset av att ställa in annan vård som inte är lika akut, säger Ann Söderström.

Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen deltog också på presskonferensen. Hon säger att det inte finns någon buffert av personal att tillgå i den mycket ansträngda situationen.

– Vi har nu en hög belastning av vården för våra medarbetare med en hög belastning i vården och en hög sjukfrånvaro och vård av barn. Det försvårar ytterligare situationen, säger hon. 

Söker mer personal 

Marina Olsson säger vidare att personalen nu är tröttare än i våras och att många fick mindre möjlighet till återhämtning med mindre semester. 

– De skulle behöva ledighet under jul- och nyårshelgerna men inom många verksamheter är det svårt att överblicka hur situationen kommer utveckla sig. Det finns risk att beviljade ledigheter dras tillbaka. 

Hon säger också att regionen nu inte bara efterfrågar iva-personal utan också annan vårdpersonal att arbeta extra.

– Utöver Iva-personal efterfrågar vi också erfarna sjuksköterskor och undersköterskor som kan delta i att bemanna våra vårdavdelningar med covid-vård och annan vård. 

Enligt Ann Söderström kan det bland annat bli aktuellt att ta in pensionerad vårdpersonal som kan underlätta på olika avdelningar.

– Vi vädjar om hjälp. Om det finns folk på andra ställen som har vårdbakgrund som kan hjälpa till, studenter och andra, att avlasta den personal vi har inne i dag, säger Söderström.

NU-sjukvården ökar kraftigt

NU-sjukvården står för en stor ökning av patienter det senaste dygnet, de är nu också en bra bit över sin toppnotering i våras. Där vårdas nu 83 personer, toppen från i våras var 64.

Sedan tidigare har både Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås passerat första vågens toppnoteringar.

Sjukhusen i Väster och Sahlgrenska universitetssjukhuset är fortfarande en bit i från siffrorna i våras. 

Antalet sjukhusvårdade i Västra Götaland

Den 15 december kl. 10:00 fanns det totalt 400 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 36 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

83 personer varav 3 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

142 personer varav 18 på IVA

Sjukhusen i Väster:

47 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs Sjukhus:

65 personer varav 6 på IVA

Södra Älvsborgs Sjukhus:

63 personer varav 6 på IVA


Källa: Västra Götalandsregionen