MOTSATT EFFEKT. Visionen var att förbättra miljön i Göteborgsregionen - men nu visar Trafikverkets kalkyl att Västlänken i själva verket orsakar sämre miljö. . Foto: JAN WIRIDEN Foto: Jan WiridenMOTSATT EFFEKT. Visionen var att förbättra miljön i Göteborgsregionen - men nu visar Trafikverkets kalkyl att Västlänken i själva verket orsakar sämre miljö. . Foto: JAN WIRIDEN Foto: Jan Wiriden
MOTSATT EFFEKT. Visionen var att förbättra miljön i Göteborgsregionen - men nu visar Trafikverkets kalkyl att Västlänken i själva verket orsakar sämre miljö. . Foto: JAN WIRIDEN Foto: Jan Wiriden
VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN? Gunnel Kristina Alverén, 65: - Om siffrorna från Trafikverket är adekvata, med det tidsperspektivet man har och utifrån tänkbara variabler som vad som kan hända med bilarna framöver, ja, då är det ju ingen nytta med det. Om Trafikverket påvisar att det inte har någon inverkan på miljön, vilket var meningen, faller det på sin egen orimlighet.VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN? Gunnel Kristina Alverén, 65: - Om siffrorna från Trafikverket är adekvata, med det tidsperspektivet man har och utifrån tänkbara variabler som vad som kan hända med bilarna framöver, ja, då är det ju ingen nytta med det. Om Trafikverket påvisar att det inte har någon inverkan på miljön, vilket var meningen, faller det på sin egen orimlighet.
VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN?
Gunnel Kristina Alverén, 65:
- Om siffrorna från Trafikverket är adekvata, med det tidsperspektivet man har och utifrån tänkbara variabler som vad som kan hända med bilarna framöver, ja, då är det ju ingen nytta med det. Om Trafikverket påvisar att det inte har någon inverkan på miljön, vilket var meningen, faller det på sin egen orimlighet.
VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN? Ulf Hill, 53, jobbar på Eriksson, Göteborg: - Frågan är om det är rätt prioritering. Om man jämför med Stockholm är kollektivtrafiken i Göteborg undermålig. Men problemet med miljön är inte Västlänken, det är bilarna. Byt bränsle och gå från bensin till elbilar så är problemet ur världen ändå.VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN? Ulf Hill, 53, jobbar på Eriksson, Göteborg: - Frågan är om det är rätt prioritering. Om man jämför med Stockholm är kollektivtrafiken i Göteborg undermålig. Men problemet med miljön är inte Västlänken, det är bilarna. Byt bränsle och gå från bensin till elbilar så är problemet ur världen ändå.
VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN?
Ulf Hill, 53, jobbar på Eriksson, Göteborg:
- Frågan är om det är rätt prioritering. Om man jämför med Stockholm är kollektivtrafiken i Göteborg undermålig. Men problemet med miljön är inte Västlänken, det är bilarna. Byt bränsle och gå från bensin till elbilar så är problemet ur världen ändå.
VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN? Christina Fält, 69, pensionär, Träslövsläge: - Jag tycker att miljön är väldigt viktig, det är efter den vi får rätta oss. Det är grunden för allt omkring oss. Men sen om Västlänken inte hjälper miljön vet jag inte om det är någon mening med det. Samtidigt vet jag inte hur man löser det på annat sätt.VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN? Christina Fält, 69, pensionär, Träslövsläge: - Jag tycker att miljön är väldigt viktig, det är efter den vi får rätta oss. Det är grunden för allt omkring oss. Men sen om Västlänken inte hjälper miljön vet jag inte om det är någon mening med det. Samtidigt vet jag inte hur man löser det på annat sätt.
VAD TYCKER DU OM VÄSTLÄNKEN?
Christina Fält, 69, pensionär, Träslövsläge:
- Jag tycker att miljön är väldigt viktig, det är efter den vi får rätta oss. Det är grunden för allt omkring oss. Men sen om Västlänken inte hjälper miljön vet jag inte om det är någon mening med det. Samtidigt vet jag inte hur man löser det på annat sätt.

Västlänken kommer leda till ökade utsläpp

Publicerad

Västlänken är tänkt att genom minskad bilism leda till bättre miljö i Göteborgsregionen.

Men tvärtemot politikernas löften leder mångmiljardprojektet till ökade utsläpp.

Det visar GT:s granskning av Trafikverkets egna kalkyler.

- Det är tråkigt att höra, säger kommunalrådet Kia Andreasson (Mp).

Färre bilresor ska leda till minskade utsläpp. Det är receptet på miljöframgång för den så omdebatterade Västlänken, jätteprojektet som har en budget på 20 miljarder kronor och är en central del av Västsvenska paketet.

GT har granskat Trafikverkets egen utsläppskalkyl av pendeltågstunneln. Resultatet är nedslående.

Byggandet av Västlänken kommer att leda till större mängder koldioxidutsläpp än vad det minskade bilåkandet kommer att spara in på de 60 år som är avskrivningstiden för Västlänken.

Uppgifter som går rakt emot politikernas påståenden. När GT kontaktar kommunalrådet Kia Andreasson (Mp), en av de Göteborgspolitiker som mest hårdfört marknadsfört Västlänken som en miljösatsning, vet hon inte hur utsläppskalkylen för projektet ser ut.

"Inte bra"

- Alltså, det kan jag inte säga direkt, vi hade en massa siffror. Du vet det kan man inte komma ihåg efter så lång tid men det visar ju på att det är det hållbara.

Enligt Trafikverkets beräkningar ska Västlänken varje år mellan 2030 och 2090 leda till 4 000 ton mindre utsläpp i biltrafiken. Men de klimatljusa förväntningarna förmörkas av siffror som kommer från samma myndighet.

Enligt en klimatkalkyl för Västlänken som kom så sent som förra året slår Trafikverket fast att projektets genomförande kommer att leda till koldioxidutsläpp på över 241 000 ton - betydligt mer än vad som kan tas igen under en 60-årsperiod.

- Jag har sett de siffrorna förut. Jag kan inte säga emot ditt resonemang, säger Kia Andreasson.

- Men å andra sidan blir det ju ännu större miljöbelastning på andra projekt. Då pratar man ju inte om det.

Vad säger du om utsläppssiffrorna som GT tagit fram?

- Det är inte bra att det inte blir större skillnad. Det kan jag ju säga, det är tråkigt att höra. Men samtidigt så är det de andra faktorerna. Ska vi ha ett hållbart resande med så mycket människor så kan vi inte ha bilar på det viset.

Du har sagt vid ett flertal tillfällen att utsläppen kommer att minska till följd av Västlänken. Hur skulle du vilja formulera det i dag?

- Ja, de faktiska utsläppen av resandet kommer att minska. Men om man räknar in hela anläggningstiden och allt det som sker då, och det ska vi ju få ner, men då säger jag att den anläggningstiden nämns ju aldrig när vi gör motorvägar eller när vi gör biltunnlar. Men nu så ska det liksom bli highlightat jättestort.

Finns det som du ser det någon anledning för er att vara självkritiska i hur ni har sålt in Västlänken till göteborgarna?

- Nej, jag tycker att du blandar ihop det. Att anlägga, bygga, det blir en miljöbelastning, men den ska vi försöka få ner så mycket som möjligt på ett smart sätt.

Om du känner till att det blir en negativ klimatpåverkan, borde du inte ha sagt det då?

- Men då skulle jag ju säga det om varenda hus vi bygger och varenda projekt.

- Jag har inte sagt det om miljöbelastningen explicit men det är klart att det blir en miljöbelastning när man anlägger och bygger, säger Kia Andreasson.

"En stor fördel"

Johan Nyhus, kommunalråd med ansvar för trafikfrågor, är en annan Göteborgspolitiker som menar att Västlänken är en miljöviktig satsning.

- Tåg är ju oerhört miljövänligt. Det är det miljövänligaste resesättet du kan åka med. Fler som åker tåg i stället för att köra bil. Fler lastbilar som i stället går över på järnväg och lastar gods, det är en stor fördel för miljön. Jag tror att det här är oerhört viktigt.

"Kan ha visioner"

Men Trafikverkets kalkyler visar ju att klimatpåverkan blir negativ. Vad säger du om det?

- Det är jättebra att de har gjort de här beräkningarna. Men min vision som politiker, för jag kan ha visioner, det är att vi får fler och fler att åka tåg.

Det finns ju fakta här men du väljer att bortse ifrån dem?

- Nej, jag bortser inte från fakta. Jag känner till dem. Men jag kan också lyfta blicken och se det lite större. Det är ju det som är min politiska vision.

- Jag tycker det är jättebra om man tar fram siffror. Jag tycker att det är jättebra om man från Trafikverket motiverar varför, säger Johan Nyhus.

"Anmärkningsvärt"

Trafikverket bekräftar att deras kalkyler visar att Västlänken blir klimatnegativ - vilket gör det svårt att sälja in projektet som en miljösatsning.

- Jag kan förstå det kan ses som ett problem att det blir klimatnegativt med de här siffrorna. Samtidigt så medför ju all infrastrukturutökning en klimatbelastning, vilken vi än gör, säger Martin Upmanis, miljlöspecialist på Trafikverket.

Martin Wannholt, moderat kommunalråd och vice ordförande i trafiknämnden, skrev i förra veckan en uppmärksammad debattartikel i Göteborgs-Posten i vilken han bland annat menade att Västlänken får en negativ inverkan på klimatet.

- Det är anmärkningsvärt att inte fler reagerar på det här. Man har sålt in det här projektet med miljöförbättringar och sen verkar ingen ha orkat läsa Trafikverkets eget underlag. Där står ju ganska tydligt vad det är för förväntade resultat, säger Wannholt till GT.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER