Västlänken kan pausas – efter nationell cementbrist

Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Anna Lönn Lundbäck, regionchef i väst för Byggföretagen
Foto: EMELIE ASPLUND / PRESSBILD
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL
Foto: TRAFIKVERKET

En nationell cementkris hotar hela landet – och Göteborg kan drabbas särskilt hårt, skriver GP.

Anledningen är att en dom i Mark- och miljööverdomstolen stoppat Cementas kalkstensbrytning på Gotland. 

– Ett rejält avbrott av Västlänksprojektet skulle vara oerhört besvärligt för alla oss som bor i staden, säger Anna Lönn Lundbäck på Byggföretagen till tidningen. 

I början av juli avvisade mark- och miljööverdomstolen ansökan om förlängt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland. 

Det kan innebära byggstopp och cementkris i hela landet och nästan 300 000 jobb kan försvinna. 

Även om krisen drabbar hela Sverige så är Göteborg särskilt utsatt. Enligt Byggföretagens byggkonjunkturprognos växer Storgöteborg dubbelt så snabbt som Stockholm, skriver Göteborgs-Posten. 

Ett av de stora projekten som hotas är så klart Västlänken. 

– Det är ett av Sveriges absolut största och längst pågående projekt just nu, vi är inte ens halvvägs. Ett rejält avbrott av Västlänksprojektet skulle vara oerhört besvärligt för alla oss som bor i staden, men framför allt för de som arbetar i projekten, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef i väst för Byggföretagen till tidningen. 

Cementa på Gotland
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Konsekvenser för miljön

Tillverkningen i Slite står för 75 procent av alla cement. Anledningen till domstolen beslut var brister i beskrivningen vilka konsekvenser kalkstensbrytningen kan få för miljön – och därför fick företaget inte förlängt tillstånd. 

– För oss är miljöfrågan jätteviktig, det är klart att Cementa måste jobba med den frågan och jag vet att de har ambitioner. Det är självklart att varje aktör måste ta sitt klimatansvar, men konsekvenserna av detta ganska snabba beslutet blir väldigt stora. Det är det som vi i första hand vill uppmärksamma just nu, säger Anna Lönn Lundbäck till GP. 

Cementa har överklagat domstolens beslut och begärt prövningstillstånd till Högsta domstolen.