Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots skadan – Hisingsbron kan öppna som planerat

GT tar dig med in i hjärtat av nya Hisingsbron
Den nya Hisingsbron kan öppnas för trafik den 9 maj, beslut väntas under kvällen.
Foto: Lovisa Waldeck
Ett allvarligt fel har hittats på bron.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Den nya Hisingsbron kommer att öppna för trafik den 9 maj som planerat, trots det allvarliga fel som hittats i brons lyftspann. Det meddelar trafikkontoret på måndagen.

– Det har aldrig varit en fråga om personsäkerhet, utan om att verifiera att vi inte får några ytterligare skador, säger avdelningschef Christer Niland.

På ett krismöte under torsdagen informerade trafikkontoret om att den nya Hisingsbron kanske inte klarar av att bära tung trafik som bilar och bussar. 

Orsaken är att en del av lyftspannets konstruktion av okänd anledning har deformerats. Under helgen har man gjort stressbelastningar av bron för att utreda om den går att öppna som planerat den nionde maj, eller om invigningen måste skjutas på framtiden.

På måndagen kom beskedet.

– Den bedömning som har gjorts visar att lyftspannet inte påverkas negativt om bron belastas med trafik, säger Christer Niland, avdelningschef för Stora projekt på Göteborgs Stad, i ett pressmeddelande.

Ingen anledning till oro

Den som kör över bron på söndag behöver inte vara orolig, försäkrar Niland.

– Det har aldrig varit en fråga om personsäkerhet, utan om att verifiera att vi inte får några ytterligare skador som blir än mer kostsamma att åtgärda i ett senare skede, säger Christer Niland, och fortsätter.

– I fredags hade vi uppe betydligt tyngre fordon på bron än vi kommer att släppa på sen, och det visade sig att de verkliga rörelserna i bron var mindre än i de konstruktionsberäkningar som vi hade gjort. 

Bron klarar däremot inte att bära spårvagnstrafik utan att den först förstärks, uppger GP. Enligt tidningen kommer det arbetet dock att kunna utföras även efter att annan trafik släppts på, men med en kortare avstängning.

– Planen har hela tiden varit att släppa på vägtrafiken först, spårvagnarna ska börja gå först efter sommaren och vid det laget har vi hunnit laga skadan, säger Christer Niland.

Skadan utreds vidare

Hur deformationerna i Hisingsbrons lyftspann har uppstått återstår att utreda.

– Det vi ser är att det troligen är en kombination av flera orsaker, men det kommer att ta tid att utreda närmare. Nu är vårt fokus att släppa på trafiken på söndag som planerat, säger Christer Niland.

Vad det kommer att kosta att åtgärda deformationen är oklart i nuläget, liksom vem som ska betala notan. Först måste man fasställa varför den har uppstått.