Bo Larsson på Trafikverket är projektchef för Västlänken. Foto: PER WISSING
Bo Larsson på Trafikverket är projektchef för Västlänken. Foto: PER WISSING

Västlänken-anställda utsatta för trakasserier

Publicerad

Enskilda medarbetare vid Trafikverket som jobbar med Västlänken har utsatts för trakasserier.

Nu har händelserna polisanmälts, skriver Trafikverket på sin hemsida.

– Det känns djupt olustigt och är helt oacceptabelt, säger projektchefen Bo Larsson.

Trafikverket gick på tisdagen ut på sin hemsida och berättade om de trakasserier som flera av Västlänkens medarbetare råkat ut för. Trafikverket har nu polisanmält händelserna som både skapat obehag för de anställda och orsakat "privat merarbete".

Myndigheten betonar att de drabbade personerna är tjänstemän som i sitt jobb med Västlänken utför ett uppdrag som de inte själva beslutat om och att man ser allvarligt på händelserna.

"Olustigt och oacceptabelt"

– Man får självklart ha vilken uppfattning man vill kring Västlänken. Men att utsätta enskilda medarbetare som gör sitt jobb för dessa trakasserier känns djupt olustigt och är helt oacceptabelt, säger projektchef Bo Larsson i ett uttalande på trafikverket.se.

Trakasserierna har bestått i att någon beställt varor och tjänster till tjänstemännens hemadresser. 

En meter höga statyer

Enligt SVT Väst handlar det om tidningsprenumerationer, besiktningar av hus och även en meter höga statyer.

Det är omkring tio personer som arbetar med just Västlänken som drabbats, rapporterar SVT Väst.

Till SVT säger Bo Larsson:

– Vi ser ett mönster att det rör sig om flera medarbetare vars namn varit omnämnda i media. Vi ser mycket allvarligt på detta utifrån att det rör sig om urkundsförfalskning och falska namnteckningar som cirkulerar.

Fortsätter polisanmäla

Trafikverket uppger att man även fortsättningsvis kommer att polisanmäla alla trakasserier som riktas mot medarbetarna.

"Vi hoppas att den eller de som gör detta omedelbart upphör och för debatten kring Västlänken på ett konstruktivt sätt framöver." skriver myndigheten på hemsidan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER