Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Västkusträka rödlistad – riskerar överfiske

Foto: Jan Wiriden

Nu blir det svårare att käka räkor med gott samvete.

Västkusträkan får nämligen rött ljus av Världsnaturfonden i sin konsumentguide för fisk och skaldjur.

– Djupt olyckligt! säger Henrik Johansson, platschef på Göteborgs Fiskeauktion, till TT.

Läget för nordhavsräkan har försämrats. Den rödmärks nu överallt utom i Barents hav av Världsnaturfonden, WWF.

Orsaken är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet, otydlig förvaltning och kontroll, enligt ett pressmeddelande.

– Vårt mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Att vi nu måste räkna bort våra färska räkor på fredagskvällen är ett misslyckande för svensk fiskeförvaltning i Skagerrak och Kattegatt.  Det är märkligt med tanke på att Sverige vill vara drivande när det gäller ett hållbart fiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Att kasta tillbaka småräka för att höja värdet på fångsten förbjöds i Västerhavet 2009, men kontrollen av den olagliga aktiviteten har inte skärpts tillräckligt, menar WWF. I Sverige landas runt 1200 ton kokt räka av svenska och danska fiskebåtar – och drygt 8 000 ton importeras från Norge.

Värnar ekosystem

Fiskguiden bedömer statusen på olika fiskarter och är ett stöd till konsumenter, restauranger och handlare för att välja fisk och skaldjur med omsorg. Den är en del av arbetet för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen.

Nu går WWF in i ett projekt med svenska räkfiskare för att stödja ett mer selektivt fiske.

– Det är ett känt faktum att utkasten i fisket måste upphöra. I samarbete med SLU och WWF startar vi försök med en räktrålare för att få våra försök vetenskapligt säkrade. Vi ska pröva selektiva metoder och större maskor för att se om läget förbättras, säger Jan Norlenius, styrelseledamot i Sveriges Fiskares Riksförbud, i pressmeddelandet.

Henrik Johansson på Göteborgs Fiskeauktion suckar när han av TT får höra att nordhavsräkan rödlistats av Världsnaturfonden.

– Vi har ju haft en dialog mellan fisket och WWF om hur vi ska förbättra fisket så att det blir mer hållbart. Vi har resonerat kring mer selektiva redskap med mera, säger han.

"Springer iväg"

Men sedan karskar han upp sig.

– De springer i väg alldeles för fort, säger han och tillägger:

– Vi följer ju inte deras lista. Vi följer svensk fiskekvot, liksom danska och norska kvoter. De förhandlas fram i god demokratisk anda mellan fiskets olika intressen, EU och forskarna i Ices. Då fördelas ju kvoter ut efter hur man uppskattar beståndens bärkraft. Det står ju WWF fritt att göra sin egen uppskattning men vi följer det inte. Däremot vill vi gärna i möjligaste mån ha en dialog med dem.

Kvoterna för 2014 är inte klara ännu, men enligt Henrik Johansson lär de blir något mindre i år än förra året.

Även stenbitsrom och tonggol-tonfisk blir rödmärkta. Samtidigt får bläckfisk gult ljus i årets guide. Pilgrimsmusslan kan ätas med gott samvete så länge den är handplockad.

Några fisk- och skaldjur att undvika

Enligt Världsnaturfonden ska dessa fiskar undvikas om de är från ohållbara bestånd och/eller odlingar som skadar miljön och de arter som lever där.

Bergtunga

Blåmussla, pilgrimsmussla

Bläckfisk

flodkräfta

Flundra, skrubbskädda

gädda

Gös

Haj, rocka

Havskatt

Havskräfta

Hoki

Hummer

Hälleflundra

Kolja

Kummel

Kungskrabba

lake

Lax, öring

Liten hälleflundra

Långa

Marulk

Nordhavsräka

Piggvar

Regnbåge

Röding/fjällröding

Rödspätta

Rödtunga

sej

Sik

Siklöja

Stenbitsrom, sjurygg

Sjötunga, tunga

Svärdfisk

Tilapia

Tonfisk blåfenad

Tonfisk bonit, skipjack

Tonfisk gulfenad

Tonfisk tonggol

Tonfisk vit

torsk

Tropisk räka, scampi, jätteräka

Vitling

ål