Västkustens viktiga ålgräsängar får skydd

Ålgräsängar är viktiga för klimatet då de kan binda växthusgaser.
Foto: Michael Palmgren / Copyright: Michael Palmgren

Kommunfullmärkige sa under torsdagen ja till ett förslag om att skydda ålgräsängarna i Göteborg. 

Förslaget kommer från Miljöpartiet.

– Det är en seger både för livet i havet och för klimatet, säger Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet i ett pressmeddelande. 

Tidigare i augusti kom en ny studie från bland annat Göteborgs universitet som visar att förlusterna av ålgräsängar i Västkustens hav har en stor klimatpåverkan.

Ålgräsängarna som håller till på havets botten har en en viktig funktion i att binda växthusgaserna kol och väte. När växterna försvinner frigörs gaserna som är skadliga för klimatet. 

Miljöpartiet i Göteborg la av anledning av det här fram ett förslag i kommunfullmäktige som godkändes under torsdagen. 

– Vi är mycket glada att kommunfullmäktige äntligen sagt ja till vårt förslag om att skydda ålgräset. Det är en seger både för livet i havet och för klimatet, säger Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet i opposition.

Nu ska alltså ålgräsängarna eller havets barnkammare skyddas men hur det ska gå till kommer utredas vidare av kommunen. 

Kostat minst fyra miljarder. 

Miljöpartiet skriver i sitt pressmeddelande att det är svårt att sätta ett pris på arter och ekosystem i kronor och ören. Men lågt räknat visade beräkningarna att förlusten av ålgräs i Bohuslän har kostat Sverige minst fyra miljarder kronor – i form av förlorade ekosystemtjänster. 

Det har tidigare gjorts försök med att återplantera ålgräset men med måttliga resultat. Det är enligt Miljöpartiet både ett svårt och dyrt arbete.

– Ålgräsängarna är vår egen regnskog i havet. Vi ska behålla de värdefulla områden som finns kvar. Det här är grönska under ytan som är betydelsefull för oss alla även om vi inte ser den varje dag, säger Karin Pleijel. 

SE MER:

Ny studie: Varmare klimat kan utrota trollsländorna