Statyn av kvinnan med väskan planerades att ställas upp i Växjö. Men efter att kommunen sagt nej har flera andra statyer försetts med väskor i hela Sverige. Foto: Hans RunessonStatyn av kvinnan med väskan planerades att ställas upp i Växjö. Men efter att kommunen sagt nej har flera andra statyer försetts med väskor i hela Sverige. Foto: Hans Runesson
Statyn av kvinnan med väskan planerades att ställas upp i Växjö. Men efter att kommunen sagt nej har flera andra statyer försetts med väskor i hela Sverige. Foto: Hans Runesson
Karin Boye.Karin Boye.
Karin Boye.
Någon har försett Karin Boyes staty med en väska. Och chansen är stor att väskan är en fingervisning till Danuta Danielsson.Någon har försett Karin Boyes staty med en väska. Och chansen är stor att väskan är en fingervisning till Danuta Danielsson.
Någon har försett Karin Boyes staty med en väska. Och chansen är stor att väskan är en fingervisning till Danuta Danielsson.

Väskupproret sprider
sig till fler städer

Publicerad

En kvinna drämde en väska i huvudet på en nynazist för 30 år sedan i Växjö.

Nu visar Karin Boye upp samma civilkurage på Avenyn i Göteborg.

En okänd person har sett till att den stora poeten försetts med handväska – liksom många andra statyer i Sverige.

Det händer mer ofta än sällan att statyn av Karin Boye som är placerad på Avenyn i Göteborg håller en blomma eller ett löv i handen.

Men när våren kom till Göteborg hade hon en handväska i näven. Och det är mycket möjligt att det ligger mer buskap i väskan än vad man kan tro. Just nu pågår nämligen et väskuppror i fler städer i Sverige.

Och det finns naturligtvis en historia bakom:

Det var den 13 april 1985 som Danuta Danielsson visade sin ilska mot en nynazist från Nordiska rikspartiet genom att slå efter honom med sin handväska.

Samtidigt knäppte fotografen Hans Runesson på sin kameras utlösare – och bilden från Stortorget i Växjö har blivit ikonisk. Den lilla damen, som själv hade rötter i Polen där hennes mamma sattes i koncentrationsläger av nazisterna under andra världskriget, och hennes väska är en bild många sent glömmer.

"Civilkuragets moder"

Konstnären Susanna Arwin skapade en skulptur i mindre format av kvinnan med väskan. "Civilkuragets moder" kallas hennes verk och Växjö kommun diskuterade att skulpturen skulle få plats i större tappning i staden. Men icke. På grund av att konstverket kan tolkas som om man ska möta våld med våld.

Men sedan Växjö kommuns nekande besked har flera statyer i många av Sveriges städer försetts med väskor. Däribland Göteborg.

Poseidon håller förvisso fortfarande bara i en fisk och Sjömanshustrun blickar ut över älven utan handväska – men Karin Boye håller numera både en väska och en blomma i handen.

Flera städer har visat intresse och sagt att de gärna vill ha statyn av kvinnan med väskan efter Växjös nekande. Däribland Uddevalla och Göteborg.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER