Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Väskupproret sprider
sig till fler städer

Statyn av kvinnan med väskan planerades att ställas upp i Växjö. Men efter att kommunen sagt nej har flera andra statyer försetts med väskor i hela Sverige. Foto: Hans Runesson
Karin Boye.
Någon har försett Karin Boyes staty med en väska. Och chansen är stor att väskan är en fingervisning till Danuta Danielsson.

En kvinna drämde en väska i huvudet på en nynazist för 30 år sedan i Växjö.

Nu visar Karin Boye upp samma civilkurage på Avenyn i Göteborg.

En okänd person har sett till att den stora poeten försetts med handväska – liksom många andra statyer i Sverige.

Det händer mer ofta än sällan att statyn av Karin Boye som är placerad på Avenyn i Göteborg håller en blomma eller ett löv i handen.

Men när våren kom till Göteborg hade hon en handväska i näven. Och det är mycket möjligt att det ligger mer buskap i väskan än vad man kan tro. Just nu pågår nämligen et väskuppror i fler städer i Sverige.

Och det finns naturligtvis en historia bakom:

Det var den 13 april 1985 som Danuta Danielsson visade sin ilska mot en nynazist från Nordiska rikspartiet genom att slå efter honom med sin handväska.

Samtidigt knäppte fotografen Hans Runesson på sin kameras utlösare – och bilden från Stortorget i Växjö har blivit ikonisk. Den lilla damen, som själv hade rötter i Polen där hennes mamma sattes i koncentrationsläger av nazisterna under andra världskriget, och hennes väska är en bild många sent glömmer.

"Civilkuragets moder"

Konstnären Susanna Arwin skapade en skulptur i mindre format av kvinnan med väskan. "Civilkuragets moder" kallas hennes verk och Växjö kommun diskuterade att skulpturen skulle få plats i större tappning i staden. Men icke. På grund av att konstverket kan tolkas som om man ska möta våld med våld.

Men sedan Växjö kommuns nekande besked har flera statyer i många av Sveriges städer försetts med väskor. Däribland Göteborg.

Poseidon håller förvisso fortfarande bara i en fisk och Sjömanshustrun blickar ut över älven utan handväska – men Karin Boye håller numera både en väska och en blomma i handen.

Flera städer har visat intresse och sagt att de gärna vill ha statyn av kvinnan med väskan efter Växjös nekande. Däribland Uddevalla och Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!