Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väskupproret sprider sig – nu i Skaraborg

Statyn som förändrar stadsbilden i hela landet.
Foto: Hans Runesson

Nu kläs statyer med handväskor i hela landet för att protestera mot att Växjö kommun inte vill sätta upp statyn av damen på torget i kommunen. I Skaraborg är det senaste dagarna minst fyra statyer som fått en väska om halsen, berättar SR Skaraborg.

GT har tidigare berättat historien om Danuta Danielsson, den lilla damen som med sin handväska ger sig på en huvudet högre skinnskalle från Nordiska rikspartiet vid en demonstration i Växjö för 30 år sedan.

DN-fotografen Hans Runesson tog en ikonisk bild av händelsen som nu konstnären Susanna Arwin vill återskapa som staty som symbol för civilkurage. Men politikerna i Växjö säger nej till att placera den på stadens torg.

Västsvenskt intresse

Det har fått flera andra kommuner att istället visa sitt intresse, till exempel politiker i Uddevalla och Göteborg.

Men även allmänheten ger sig in i debatten genom att hänga handväskor på diverse statyer runt landet. På söndagen berättade GT att Karin Boye-statyn utanför Stadsbiblioteket fått en handväska.

Fyra i Skaraborg

Och nu berättar radio Skaraborg att minst fyra olika statyer i Skaraborgs län också prytts med handväskor, bland andra Djäknen i Skara, Sara Widebäck i Lidköping, Malta-Johanna i Falköping och en häst på Töreboda torg.

Den lilla damen med handväskan väcker känslor, men det beror också på att det är extremt ont om statyer av namngivna kvinnor i svenska städer. I Göteborg finns till exempel fler fiskar än namngivna kvinnor avporträtterade i stadsbilden!

Damen med väskan, Danuta Danielsson, hade sina rötter i Polen och hennes mamma sattes i koncentrationsläger av nazisterna under andra världskriget.

Har du sett fler statyer med handväskor?

Nu vill vi ha hjälp av GT:s läsare. Har du sett fler bilder av statyer med handväskor?

Messa gärna till 71717 eller mejla till bild@gt.se med dina kontaktuppgifter.