Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårtecknet – första tranan siktad vid Hornborgasjön

Förra året var trandansen vid Hornborgasjön rekordstor. Man räknade då in 27 300 individer.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Trandansen lockar många åskådare varje vår. Bilden är tagen 2017.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Allt fler vårtecken rapporteras in och under söndagen kom det kanske säkraste av dem alla: den första tranan har landat vid Hornborgasjön.

– Det känns verkligen hoppfullt att våren och de första tranorna har kommit. Det är härligt! Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

Tranan som siktats vid Vadboden vid sjöns södra del uppges vara den första som har gjort den långa flygningen från södra Europa till Västergötland. Man har sett tranor i sjön redan tidigare, men dessa ska ha valt att övervintra i Sverige.

Nu väntas tranor anlända undan för undan under mars för att senare i vår kulminera i den berömda trandansen. Då fylls sjön av tiotusentals tranor och lockar turister i stora skaror.

Ovanligt tidigt

– Det var häftigt att hitta den första influgna tranan. Det var nog ovanligt tidigt även om det hänt förr att det kommit enstaka tranor i februari, säger Christopher Magnusson på Hornborgasjöns fältstation.

Förra året var trandansen större än nånsin.

– Då räknade man in 27 300 tranor som mest vilket var rekord. Vi hoppas att det blir lika många i år, säger Magnusson.

Stannar en-två veckor

Hornborgasjön är en mellanstation för de flesta tranorna. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien. 

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, då är det bäst att vänta med besöket. Följ transtatistiken på hornborga.com så vet du när det är dags, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

När den stora massan anländer beror på väder och vind. Oftast finns tranor i mängder på plats i slutet av mars. Informationscentralen Trandansen öppnar den 21 mars och veckan innan, den 15 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.