Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vart tredje coronatest fel i Hallandsregionen

Region Halland har upplevt problem med självtestningen för corona de senaste två veckorna.Foto: Oleksandr Prokopenko / Colourbox

Självtestningen för covid-19 kom i gång för två veckor sedan i region Halland.

Sedan dess har stora brister med provtagningen upptäckts – var tredje person som testat sig har inte fått något svar, rapporterar P4 Halland.

– Vi har långt större problem med detta än vad vi är nöjda med, säger projektledare Mica Jägerstedt.

Det är omkring 3000 personer som testat sig sedan det blev möjligt att självtesta sig för corona i Halland. Av dem har en tredjedel inte fått något svar på om de är smittade eller inte.

– En av tre har antingen fått tekniskt fel som provsvar, eller fått besked om att man inte har kunnat analysera provet alls, säger Mica Jägerstedt, projektledare i regionen, till P4 Halland.

Orsakerna bedöms vara flera, men de största är att proverna antingen varit felmärkta eller förvarats för varmt innan det kommit till analys i labbet.

”Fyller ändå stor funktion”

– VI har långt större problem med detta än vad vi är nöjda med, säger Mica Jägersedt till radiokanalen.

Ändå, menar hon, har de två tredjedelarna som faktiskt lyckats analyseras varit till stor hjälp.

– Det fanns en väldigt stor vinning med att vi faktiskt ändå körde i gång. Två av tre har ändå fått provsvar och provtagningen har fyllt en väldigt stor funktion i att kartlägga smitta, säger hon till P4 Halland.

Tappade bort prover

Förra veckan uppdagades också att flera prover försvunnit i region Halland.

– Det är flera olika saker som har bidragit, det var många olika delar i detta som skulle startas upp samtidigt. Både när det gäller provtagningen och själva analysen. Och de här provtagningsbussarna och det här externa laboratoriet, det var uppstartsbekymmer på olika vis som tyvärr då drabbat några hallänningar, sa Anders Åkvist, regional chefsläkare till P4 då.

De halläningar som inte fått svar på sina prov och som fortfarande hade coronasymptom uppmanades då att testa sig på nytt.

TV: Coronaoro i Halland inför semestern

Anders Tegnell svarar på oron i Halland