Foto: Wiriden Jan
 Foto: Wiriden Jan

Värsta syndarna - föräldrarna själva

Publicerad
Uppdaterad
GRÄSTORP. Föräldrarna tyckte att bilarna körde för fort utanför barnens dagis i Grästorp. En hastighetskamera sattes upp. Resultatet visar att föräldrarna själva är de värsta fartsyndarna.
- Jag visste inte ens att det är 30 på den här vägen, säger föräldern Håkan Blixt.
Problemen började redan 2006. Några föräldrar tyckte att folk körde för snabbt på 30-vägen utanför dagiset Ugglan i Grästorp. De kontaktade Grästorps trafikinformatör
En kamera sattes upp.

Hade förlorat kortet

Resultatet visade att majoriteten av bilarna som körde på den korta vägen in till dagiset var föräldrar som skulle hämta sina barn.
Det blev knappast någon förbättring.
För några veckor sedan sattes en ny kamera upp.
Resultatet:
Nästan hälften av alla bilar körde för fort, vissa dubbelt så fort. 13 hade förlorat körkortet om det hade varit en poliskontroll.
- Det är beklämmande och mycket allvarligt. Eftersom det bara är dagiset som ligger på vägen är det uppenbart att den största andelen måste vara föräldrar. Barnen kan ju springa ut framför bilarna, säger Bengt-Olof Johansson, rektor på Centralskolan och ansvarig för den fysiska arbetsmiljön.

"Blåser på rätt in"

Alla vet inte ens vilka hastigheter som gäller.
- Jag hade inte en aning om att det var 30. Jag tycker att de ska flytta skyltarna till ett bättre ställe, längre ner på vägen och inte i svängen som den står nu, säger föräldern Håkan Blixt.
Kjell-Eve Jäderström är trafiksäkerhetssamordnare i Grästorps kommun. Han är besviken.
- Jag har sett hur folk blåser rätt in på gatan och in med barnen fort som sjutton på dagis.
- Det känns tråkigt att lägga ner pengar på gupp eller liknande bara för att föräldrarna på dagiset själva inte kan hålla farten. Men jag tror det är nödvändigt, säger han.
Caroline Stenman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER