Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Värsta syndarna - föräldrarna själva

Foto: Wiriden Jan
GRÄSTORP. Föräldrarna tyckte att bilarna körde för fort utanför barnens dagis i Grästorp. En hastighetskamera sattes upp. Resultatet visar att föräldrarna själva är de värsta fartsyndarna.
- Jag visste inte ens att det är 30 på den här vägen, säger föräldern Håkan Blixt.
Problemen började redan 2006. Några föräldrar tyckte att folk körde för snabbt på 30-vägen utanför dagiset Ugglan i Grästorp. De kontaktade Grästorps trafikinformatör
En kamera sattes upp.

Hade förlorat kortet

Resultatet visade att majoriteten av bilarna som körde på den korta vägen in till dagiset var föräldrar som skulle hämta sina barn.
Det blev knappast någon förbättring.
För några veckor sedan sattes en ny kamera upp.
Resultatet:
Nästan hälften av alla bilar körde för fort, vissa dubbelt så fort. 13 hade förlorat körkortet om det hade varit en poliskontroll.
- Det är beklämmande och mycket allvarligt. Eftersom det bara är dagiset som ligger på vägen är det uppenbart att den största andelen måste vara föräldrar. Barnen kan ju springa ut framför bilarna, säger Bengt-Olof Johansson, rektor på Centralskolan och ansvarig för den fysiska arbetsmiljön.

"Blåser på rätt in"

Alla vet inte ens vilka hastigheter som gäller.
- Jag hade inte en aning om att det var 30. Jag tycker att de ska flytta skyltarna till ett bättre ställe, längre ner på vägen och inte i svängen som den står nu, säger föräldern Håkan Blixt.
Kjell-Eve Jäderström är trafiksäkerhetssamordnare i Grästorps kommun. Han är besviken.
- Jag har sett hur folk blåser rätt in på gatan och in med barnen fort som sjutton på dagis.
- Det känns tråkigt att lägga ner pengar på gupp eller liknande bara för att föräldrarna på dagiset själva inte kan hålla farten. Men jag tror det är nödvändigt, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!