Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värsta förövaren gick fri – åklagare utreds

Riksenheten för polismål utreder nu misstänkt tjänstefel efter Sveriges största traffickingmål.

Sex män dömdes för människohandel och grovt koppleri i Göteborg 2012.

Men åklagarna lät den värsta förövaren gå fri - och utsatte Diana, den 21-åriga kvinna som var nyckelvittne, för livsfara, enligt boken "Handelsvara: Kvinna".

Nu har Eva Nilsson, vice överåklagare vid riksenheten för polismål, inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel.

– Jag har fått in en anmälan som grundar sig på en artikel som en journalist har skrivit, säger Eva Nilsson.

Det kallades Sveriges största traffickingmål när sex män dömdes för människohandel och grovt koppleri i Göteborg 2012.

En 21-årig kvinna från Rumänien blev åklagarnas viktigaste vittne. Diana, som hon kallas i SVT-reportern Johanna Bäckström Lernebys bok "Handelsvara: Kvinna", var ett av sexligans mest utsatta offer och efter övertalning valde hon att hjälpa till i utredningen.

Hennes bidrag blev avgörande när de sex männen fälldes. Men den värsta förövaren slapp åtal - expojkvännen som lurat Diana till Sverige, trots att det fanns flera bevis mot honom och trots att åklagarna visste att han misshandlat och hotat henne till livet för att hon hjälpt svensk polis. Det avslöjas i boken.

Åklagare: Förundersökningen inte felfri

Där framgår även att åklagarna inte ens agerade när Diana förtvivlat larmade svensk polis då expojkvännen sökt upp henne i Rumänien före rättegången. Han hade hotat och slagit henne för att få henne att ta tillbaka det hon sagt i utredningen.

– Vi är medvetna om att förundersökningen inte är felfri, men vi var tvungen att skära av vissa delar, har Thomas Eliasson, en av de två ansvariga åklagarna, tidigare sagt till Expressen.

Även efter rättegången har mannen misshandlat och hotat både Diana och hennes föräldrar - och de lever i ständig skräck för vad han ska ta sig till.

"Gjort sig skyldiga till tjänstefel"

Nu ska Eva Nilsson, vice överåklagare vid riksenheten för polismål, utreda om åklagarna har gjort sig skyldiga till tjänstefel.

– Jag har fått in en anmälan som grundar sig på en artikel som en journalist har skrivit och där hon påstår att åklagarna har gjort sig skyldiga till tjänstefel. Då är jag skyldig att titta på det här. Jag ska titta på utredningen och se om det finns fog för det här påståendet, säger hon till Expressen.se.