Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varsel i Göteborgs hamn – 160 tjänster ska bort

Sophia Tuveson, HR & förhandlingschef APM Terminals GothenburgFoto: Evelina Nedlund
160 tjänster ska bort i Göteborgs hamn. Foto: GT

Hamnoperatören APM Terminals i Göteborg lägger varsel på 160 tjänster i containerhamnen.

Enligt ett pressmeddelande är det på grund av "kraftigt minskade volymer under drygt ett års tid".

– Det är väldigt olyckligt med ett varsel. Jag vet inte om vi ska tolka det som en stridsåtgärd, säger Eskil Rönér, ordförande i Svenska Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet och hamnoperatören APM Terminals har legat i konflikt under ett och ett halvt år. En övertids- och anställningsblockad pågår sedan i maj och APMT har tidigare lagt varsel om uppsägning av 30 hamnarbetare och tjänstemän.

Under tisdagsförmiddagen håller APM Terminals en presskonferens i Skandiahamnen. Hamnoperatören meddelar att man lägger ett varsel på 160 tjänster.

"På grund av kraftigt minskade volymer under drygt ett års tid varslas 160 medarbetare på APM Terminals Gothenburg om uppsägning i Göteborgs hamn" skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det är ett tufft men nödvändigt beslut. Vi befinner oss i en kritisk situation där punktmarkerade blockader och strejker har lamslagit vår verksamhet i över ett års tid och där vi tappat flera av våra kunder. Nu måste vi återfå deras förtroende och anpassa vår verksamhet till nuvarande volym, säger Henrik Kristensen, vd på APM Terminals i pressmeddelandet.

"Väldigt olyckligt"

Tidigare under tisdagen kommenterade hamnarbetarförbundet det stundande varslet:

– Det är väldigt olyckligt. Jag vet inte om vi ska tolka det som en stridsåtgärd. I dagarna ska det hållas medlingssamtal. Och precis dagen innan kommer detta varslet. Då kan man undra vad som är tanken med det. Jag vet ännu inge detaljer eller hur detta kommer att slå, säger Eskil Rönér, ordförande i Svenska hamnarbetarförbundet.

Sophia Tuveson, HR och förhandlingschef vid APM Terminals säger vid presskonferensen att förhandlingarna med Hamnarbetarförbundet inte påverkar varslet.

- Vi har inte sysselsättning för det här antalet medarbetare. Vi har tappat så mycket kunder att vi inte har underlag att omsätta så mycket personal, säger Sophie Tuveson.