Vladimir Antonov vill köpa fastighetsbolaget Saab Property.
Vladimir Antonov vill köpa fastighetsbolaget Saab Property.

Varsel hotar Saab-leverantörer

Publicerad
Uppdaterad
Europeiska investeringsbanken säger ja till försäljningen av Saabs fastighetsbolag.
Men affären kan inte genomföras förrän vissa villkor uppfylls. Därför kan det ta lång tid innan bilproduktionen startar igen.
- Först måste vi säkra finansieringen genom fastighetsaffären. Därefter kan vi förhandla med våra underleverantörer så snabbt det bara går. Sedan tar det mindre än en vecka att komma i gång, säger Eric Geers, informationschef på Saab Automobile.
Saab fick det villkorade beskedet från Europeiska investeringsbanken (EIB) sent på skärtorsdagen.
- Det var inget klart ja eller nej, det var ett ja med villkor, säger Geers.

"Fler delar"

Enligt Geers väntade sig Saab snarare ett scenario där EIB enbart skulle godkänna affären på samma sätt som Riksgälden har gjort. Hur villkoren ser ut vill han inte gå in på.
- Men det fördröjer processen ytterligare. Vi hade ju självklart velat berätta för våra anställda, leverantörer, återförsäljare och kunder att det är klart.
Inte heller Eva Srejber, vice ordförande i EIB, vill gå in närmare på vad beslutet innehöll.
- Det jag kan säga att uppgörelsen innefattar flera delar och alla parter måste vara klara med sina delar sinsemellan innan helheten är klar, säger hon.
Srejber säger också att förra Saabägaren General Motors (GM) måste godkänna uppgörelsen.
Enligt Lars Carlström, som är den ryske finansmannen Vladimirs Antonovs representant i Sverige, har GM redan gett klartecken.
- GM har på Saabs anmodan skickat ett mejl till EIB där man berättar för EIB att man absolut inte ser några problem med den här fastighetsaffären.

Oro för Saab

Att fastighetsaffären ännu inte är i hamn gör att oron växer bland Saabs underleverantörer.
- Händer det inget i helgen, så blir det varsel, säger Svenåke Berglie, vd för FKG, underleverantörernas branschorganisation.
Första steget för att rädda Saab är att låta Antonov köpa fastighetsbolaget Saab Property för att sedan hyra ut fabriken till Saab. Det skulle frigöra i vart fall 270 miljoner kronor för Saab, pengar som nu kan dröja.
- Läget för Saab är synnerligen akut. Antonovs pengar är guld värda för att stärka rörelsekapitalet, säger Christer Palm, ordförande i FKG.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER