Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen – trots den låga smittspridningen

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalansregionen, varnar för att slappna av för mycket när det gäller covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ TT NYHETSBYRÅN
Folk promenerar längs med Avenyn i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Bilden, som tagits med ett elektroniskt mikroskop, visar en partikel av det nya coronaviruset Sars-CoV-2.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Spridningen av covid-19 i Västra Götaland är fortsatt låg – förra veckan rapporterades 305 nya fall.

Men smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg varnar:

– Viruset finns kvar i samhället och smittan kan ta fart igen. Nu måste vi fortsätta följa råden. Det viktigaste är att hålla distans till andra.

De senaste fyra veckorna har antalet nyupptäckta coronafall legat mellan 233 och 397. 

I början av sommaren när det blev möjligt för allmänheten att testa sig för covid-19 upptäcktes ett par tusen fall varje vecka.

– Jämfört med i våras och i början av sommaren hittar vi nu ett klart mindre antal fall, samtidigt som väldigt många blir testade, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Första veckan i juni testades nära 14 500 personer och av dem var 18 procent smittade.

I förra veckan testades totalt 11 300 personer i regionen. Veckan dessförinnan gjordes drygt 18 000 tester. Båda veckorna var två procent av de provtagna smittade.

”Hittar en hel del fall”

– Vi hittar trots allt fortfarande en hel del fall. Det gör att vi inte kan säga att smittan är borta. Viruset finns kvar i samhället och det kan ta fart igen om vi börjar släppa efter för mycket. Det är många som inte har haft covid och det finns risk att många kan bli sjuka. Det gäller att fortsätta följa de viktiga rekommendationerna, säger Thomas Wahlberg och upprepar dem för säkerhets skull:

– Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom, håll distans och ha en god hand- och hosthygien. 

Thomas Wahlberg konstaterar att det nu också gäller att vara uppmärksam på utbrott som klustersmitta, där fler blir smittade samtidigt. 

– Förut hade vi mycket smitta i hela samhället. Nu kan vi få in det lokalt i olika grupper och där är det viktigt att bryta smittkedjor så det inte sprids till fler och fler. Det kan till exempel gälla arbetsplatser, säger han.

Fortsätt håll distans till andra. Det är ett av de viktigaste råden som det gäller att inte glömma att följa menar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Förkylning eller covid-19?

Under hösten är det många som blir förkylda och drabbas av luftvägsinfektioner, och det kan vara svårt att avgöra om det handlar om en vanlig höstförkylning eller covid-19 konstaterar Wahlberg.

– Därför är det viktigt att inte avfärda det och säga att ”det är nog bara en förkylning”. Stanna hemma är det viktigaste rådet. Efter något dygn kan man kontakta vårdcentralen och be om provtagning. Det är det enda sättet att få reda på om man har covid.

Efter en lång period där det varit lättare att umgås med distans och hålla på med aktiviteter utomhus väntar bistrare tider. 

Hur ska vi tänka inför inomhussäsongen? Går det att bjuda hem vänner på middag?

– Nu börjar vi blanda oss igen och röra om i grytan. Att hålla distans är ett av de viktigaste råden. Det är lägre risk för smittspridning utomhus, och inomhus är rådet att fortsätta hålla avstånd och inte trängas i mindre utrymmen, säger Thomas Wahlberg.

– Det gäller att hela tiden tänka ”Hur kan jag nu undvika att trängas med andra?” Visst går det att bjuda hem gäster på middag om de är friska. Duka med avstånd och undvik att krama om och ta varandra i hand. Det får räcka med ett hej. Tänker vi på grunderna med distans och annat, då kommer vi väldigt långt.