Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Risk för ishalka på E6 – i morgontrafiken

Prognos: Så blir vädret kommande dagarna.
Det riskerar att bli halt på de Västsvenska vägarna under natten till måndag. OBS genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Grafiken visar prognos för väglaget i Norra Bohuslän, 05.00 på måndagsmorgonen. Orange är ishalka, grönt är blöt vägbana. Ljusblått är lätt frost/lite is.Foto: Klimator

Blöta vägbanor i Västsverige riskerar att frysa till is när temperaturen sjunker under natten till måndag.

Det innebär att det är risk för ishalka på E6 i Bohuslän samt i delar av Dalsland.

– För de som ska till jobbet i morgon finns det en risk att det blir väldigt halt, säger Eric Zachrisson på Klimator.

Den regniga väderlek som präglat Västsverige under helgen riskerar nu att få konsekvenser för trafikanterna på vägarna.

Väglagsanalyser från Klimator visar nämligen att det är risk för halka i både Dalsland och Norra Bohuslän, med start under den sena söndagskvällen.

– Det är uppklarning och svag vind vilket leder till att yttemperaturen på vägnätet sjunker. Det är blött på vägarna i norra Bohuslän och fuktigt på vägarna i Dalsland vilket kan frysa, säger Eric Zachrisson på Klimator.

Detta är Klimator

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

 

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

 

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.

Det är framför allt på mindre vägar det riskerar att frysa till och bli ishalka, men också längs E6 öster om Strömstad, mot Norge.

– Det riskerar helt klart att bli halt i närheten av Strömstad, säger Eric Zachrisson.

Nedkylningen av vägbanan börjar vid 23-tiden på söndagskvällen och kommer att hålla i sig även under de tidiga morgontimmarna på måndagen.

Varningen: Ta det försiktigt i morgontrafiken

Det innebär att man som trafikant bör ta det försiktigt om man exempelvis ska ta bilen till jobbet under måndagsmorgonen, speciellt om väglaget inte hunnit saltas ännu.

– För de som ska till jobbet i morgon finns det en risk att det blir väldigt halt, inte minst på de lite mindre vägarna, säger han.

Först vid 10-tiden på måndagen väntas vägbanan vara tillräckligt uppvärmd för att ta sig över nollstrecket, visar Klimators prognos.