Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Risk för extrem vinter i Sverige

Den här vintern spås bli extremare än på många år – enligt brittiska experter.
Foto: Stefan Söderström

OBS! Artikeln nedan publicerades 2013. Nu sprids den på nytt i sociala medier, framför allt på Facebook.


GÖTEBORG. Varning: Den här vintern kan bli den värsta i modern tid. Enligt chockprognosen i engelska tidningen Daily Express blir det en riktig värstingvinter som biter sig kvar långt in på våren.

- Det blir enorma mängder snö den här vintern med extrem arktisk kyla, spår James Madden, meteorolog vid Exacta Weather.

Och det som drabbar Storbritannien drar nästan alltid vidare till Sverige - så vi svenskar får nog också förbereda oss på en riktig vargavinter.

Flera brittiska meteorologer som Daily Express talat med spår en riktig rysarvinter i sin långtidsprognos för 2013/2014.

Och tyvärr - det som drabbar England brukar komma till oss i Sverige som ett brev på posten.

Så svenskarna gör nog bäst i att göra som engelsmännen - förbereda sig för rena vargavintern.

Chockprognosen från de engelska meteorologerna talar om "exceptionellt sträng vinter med kraftigt snöfall, hastigt fallande temperaturer och stormar med arktisk iskyla".

"Utbredd iskyla"

James Madden, meteorolog vid Exacta Weather, säger till Daily Express att den här vintern kan medföra kaos liknande den svinkalla vintern 2010 som stoppade både flyg och tåg och ställde till enorm skada.

- Det blir en exceptionellt långvarig period med utbredd iskyla som beräknas stanna kvar långt fram i vår. Dessutom stora snömängder jämförbart med det som kom december 2010. Men den här gången blir snöperioden mer långvarig, vilket ger ett scenario värre än någonsin tidigare i modern tid, säger han.

Kommer bli historiskt

Och det är januari som kommer att bli värsta rysarmånaden enligt James Madden.

- Januari kommer säkert att slå rekord och bli historiskt eftersom vi kan vänta oss en av de kallaste och snöigaste starterna på det nya året på väldigt lång tid.

Även meteorologen Jonathan Powell vid Vantage Weather Services menar att vi kan vänta oss en riktig vargavinter. Även vindar med stormstyrka får vi förbereda oss på.

- Värst verkar det bli i januari då vi kan vänta oss omfattande och kraftiga snöfall och temperaturer under medel. Och det stannar kvar i veckor vilket innebär att vi kan se fram emot den värsta vintern på decennier.

"Finns ett samband"

På den norska vädersajten Storm gör man inte den här typen av långprognoser.

Men meteorolog Daniel Fredriksson håller med om att det ofta är samma väder som drabbar Storbritannien som sedan kommer till oss.

- Ja, det finns ett samband eftersom vi finns på den del av halvklotet som kallas västvindsbältet och det betyder att vädret oftast kommer västerifrån, säger han.

När det gäller kyla styrs placeringen av högtryck och lågtryck, så kallad blockering vilket kan medföra risk för att det blir riktigt kallt om vädret blockeras under en längre tid.

Den kalla vintern lär dock dröja ett tag. Prognoserna för den närmsta veckan tyder på milt väder med omväxlande sol och regn.

Bill Vejdegren, meteorolog vid Danmarks meteorologiska institut, förklarar att det ännu inte är någon vinter i sikte, åtminstone vad gäller Syd- och Västsverige.

- Nej, det blir milt väder hela den kommande veckan, säger han. Södra och västra Sverige får mellan sju och tio grader varmt, och det blir omväxlande klart och mulet. Den milda luften från väster kommer att ge en del gråväder med solglimtar däremellan.

Nu i helgen kan Syd- och Västsverige få temperaturer upp mot 13 grader säger meteorologen Roar Teigen från norska väderinstitutet Storm. Han pratar om en mycket mild helg då det mestadels blir uppehåll.

- Norra delarna av landet får först det milda vädret, men det kommer att bli gradvis kyligare i helgen. Lördag eftermiddag blir det -6 till -7 grader, säger han.

- Det är ännu omöjligt att säga om den här vintern kommer att bli extremkall.

Mycket osäkra prognoser

Även vad gäller den närmsta tiden, den kommande veckan, menar meteorologerna på Storm att prognoserna är mycket osäkra för hela Sverige.

- Anledningen är att vi har ett högtryck i öster och ett lågtryck i väster som konkurrerar om vilket som ska ta över Sverige, säger meteorologen Marianne Aabrek. Om högtrycket vinner blir det klarare och kyligare, och blir det lågtryck får vi mer moln och regn med mildare temperaturer. Från tisdag eller onsdag blir det dock generellt kallare i landet.

Så säger experterna: "Enorma mängder snö"

James Madden, meteorolog vid Exacta Weather:

Det blir enorma mängder snö den här vintern med extrem arktisk kyla.

Jonathan Powell vid Vantage Weather Services:

Vi kan se fram emot den värsta vintern på decennier.

Daniel Fredriksson, meteorolog på norska vädersajten Storm:

Vi finns västvindsbältet och det betyder att vädret oftast kommer västerifrån, det vill säga från Storbritannien.

Bill Vejdegren, meteorolog vid Danmarks Meteorologiske institut, DMI:

Ännu är det ingen vinter i sikte. Kommande vecka blir det milt väder, växlande mellan klart och mulet med regn.

Roar Teigen, norska väderinstitutet Storm:

Det är ännu omöjligt att säga hur vintern kommer att bli. Närmsta veckan blir det milt väder. Det blir dock lite kyligare under nästa vecka.