På söndagseftermiddagen slog halkan till. På riksväg 44 körde en bil i diket. Foto: / Mikael BerglundPå söndagseftermiddagen slog halkan till. På riksväg 44 körde en bil i diket. Foto: / Mikael Berglund
På söndagseftermiddagen slog halkan till. På riksväg 44 körde en bil i diket.  Foto: / Mikael Berglund
Redan nu är det glashalt både på vägar och trottoarer i Göteborg. Foto: Madeleine BäckmanRedan nu är det glashalt både på vägar och trottoarer i Göteborg. Foto: Madeleine Bäckman
Redan nu är det glashalt både på vägar och trottoarer i Göteborg. Foto: Madeleine Bäckman
Just nu vräker snön ner över hela Göteborg. Foto: Madeleine BäckmanJust nu vräker snön ner över hela Göteborg. Foto: Madeleine Bäckman
Just nu vräker snön ner över hela Göteborg.  Foto: Madeleine Bäckman
Snöovädret som tilltog under natten har nått hela Västsverige. Foto: Robert Betzehag/Rescue PhotoSnöovädret som tilltog under natten har nått hela Västsverige. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo
Snöovädret som tilltog under natten har nått hela Västsverige. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo
SMHI fortsätter varna för kraftigt snöfall och ishalka på vägarna. Foto: Madeleine BäckmanSMHI fortsätter varna för kraftigt snöfall och ishalka på vägarna. Foto: Madeleine Bäckman
SMHI fortsätter varna för kraftigt snöfall och ishalka på vägarna.  Foto: Madeleine Bäckman
Gunnar Larsson i Mölndal hade tur i snökaoset. Foto: PrivatGunnar Larsson i Mölndal hade tur i snökaoset. Foto: Privat
Gunnar Larsson i Mölndal hade tur i snökaoset.  Foto: Privat
Flera fordon fastnade i en backe på E20. Foto: LÄSARBILDFlera fordon fastnade i en backe på E20. Foto: LÄSARBILD
Flera fordon fastnade i en backe på E20.  Foto: LÄSARBILD

Gunnar, 70, hamnade mitt i stora snökaoset

Publicerad

Snön vräkte på söndagen ner i stora delar av Västsverige.

I Grästorp föll det tio centimeter snö och en buss med passagerare ombord hamnade i diket. Ett antal bilar fastnade på E20 i den svåra halkan.

– Ett antal bilar har fastnat i en backe. De har problem att komma upp för att de har sommardäck, sa polisens presstalesman Tommy Nyman. 

Varning om kraftig ishalka på vägarna kvarstår och polis och räddningstjänst uppmanar till att ta det lugnt på vägarna under måndagen.

Snöovädret som tilltog under natten till lördag nådde hela Västsverige.

Ett flertal olyckor inträffade under söndagsförmiddagen på vägarna på grund av den svåra halkan. 

– Två bilar krockade på Gamla Boråsvägen. Det jättehalt enligt styrkeledaren där ute, sa Urban Samuelsson på räddningstjänsten. 

– På E20 i Jonsered fastnade ett antal bilar i en backe. De hade problem att komma upp för att de har sommardäck på, säger polisens presstalesman Tommy Nyman om krocken i Göteborg.

"Det är läskigt"

En av dem som fastnade i backen på E20 i Jonsered var Jill Rådesson, 54.

– Där var en hästtransport som bara stod helt stilla och slirade och en långtradare som fastnat, säger hon.

– Det är läskigt att vara ute och köra när man vet att många inte har rätt utrustning.

Det räcker inte att vi är rätt utrustade med dubbdäck, man är rädd vid möten och det känns otryggt. Man kan inte kontrollera andras handlingar, säger Jill.

Också i Mölndal ställde vinterns första snö till det rejält i trafiken.

Gunnar Larsson, 70, och hans fru märkte att det stod två bilar i backen, varav den första fått stopp i snön.

– Det var en bil som redan hade stannat och vi stannade bakom den och väntade på att kunna köra om. Då såg jag något till höger som svishade förbi.

Undvek kollision

En bil som kört upp bakom Gunnar valde att svänga ner i diket för att undvika en kollision. 

– Jag och min fru hade en fruktansvärd tur, hade bilen kört in i oss så hade vi fått whiplash och kört in i bilarna framför, säger han.

Gunnar och hans fru kunde sedan köra vidare, då de bor i närheten gick han tillbaka för att tacka föraren som kört ner i diket.

– Efteråt blev jag lite chockad när jag tänkte på vad som kunde ha hänt. Det var först en bra stund senare som saltbilen kom, det är lite dåligt tycker jag. 

"Redan snöat tio centimeter"

I Skaraborg skedde det under söndagsförmiddagen två trafikolyckor. En på E20 mellan Skara och Vara och en utanför Grästorp.

– I Nossebro och Grästorp är det som värst, där har det redan snöat tio centimeter, säger Magnus Areflykt, insatsledare på räddningstjänsten i Västra Skaraborg.

Ola Wicknertz, som jobbar på firman Bärgnings-Niklas berättade att han under söndagen var ute på mellan 12 och 15 uppdrag i Grästorp och Vara.

– Det har inte varit några allvarligare olyckor, men det är snön som ställt till med alltihop. Det är många som åker på sommardäck, säger han.

Bland annat körde en buss av vägen mellan Grästorp och Flakeberg.

– Den behövde bärgas, det var passagerare ombord och de gick åka med en ersättningsbuss, säger Ola Wicknertz.

Meteorolog Marianne Aabräck varnade: 

– Det kommer ett lågtryck från de sydliga delarna av Norge som drar österut. I samband med att lågtrycket kommer in över Götaland blir det nordliga vindar och temperaturen sjunker. Skurarna kommer delvis komma som snö och blir sedan liggande kvar på marken, säger Marianne Aabräck, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

LÄS OCKSÅ: Skarpa vädervarningen: "Extremt oroliga"

Lokalt kunde det bli upp mot 20 centimeter, enligt varningen från SMHI. I de norra delarna av Västergötland väntades Skaraborg drabbas hårdast av snöfallet.

"Osäkerheterna är dock stora, både när det gäller placeringen av de största snömängderna och utbredningen på området", skriver SMHI. 

– Det snöblandade regnet kommer lägga sig som ett istäcke på vägarna och det blir halt på vägarna, säger Marianne Aabräck, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

 

LÄS OCKSÅ: Familjen är insnöade – kan inte gå till skolan

Ytterligare snöoväder på väg

Under söndagen drar nederbördsområdet ner mot kontinenten och lämnar Sverige med klart och kallt väder.

– Solen kommer att skina igenom under måndag och tisdag men det blir fortsatt kallt och halt. Onsdagen blir mildare. Men sedan kommer det in ett nytt lågtryck från Nordsjön framåt torsdag som kan bli starten på ännu ett kraftigt snöoväder, säger Marianne Aabräck, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Relaterade ämnen
Gustav Sandström
Gustav Sandström
Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER