Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, varnar för "osynlig halka". Foto: YLWA YNGVESSONJohan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, varnar för "osynlig halka". Foto: YLWA YNGVESSON
Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, varnar för "osynlig halka". Foto: YLWA YNGVESSON
SMHI går ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera håll i landet. Foto: TOMMY PEDERSENSMHI går ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera håll i landet. Foto: TOMMY PEDERSEN
SMHI går ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera håll i landet. Foto: TOMMY PEDERSEN

Varningen: Här slår förrädiska halkan till

Publicerad

SMHI går ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera håll i landet.

Den som ska ge sig ut på vägarna under torsdagen bör tar det varligt.

– Det fryser på som en "osynlig" halka som kan ställa till problem, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

SMHI går ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera håll i landet. Två stora nederbördsområden drar in över landet. Ett drar över stora delar av Västsverige (Västra Götaland, Bohuslän, Dalsland) samt även något senare under dagen Värmland och Örebro. Det andra slår mot Jämtland och Västernorrland.

SMHI varnar för underkylt regn och regn på kalla vägbanor. 

– Det är befogade varningar. Det är två olika nederbördsområden som drar in över landet. Och det är nederbördsområden som tajmar precis med att temperaturerna sjunker under noll, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

"Osynlig" halka

Han menar att det även skulle kunna vara berättigat med en halkvarning över Dalarna.

– Det är vågat att inte ha det, skulle jag säga. I nuläget så ser det ju att att bli en lucka mellan de två nederbördsområdena där. Men det är ju mycket möjligt att det norra drar söderut och tvärtom. Jag tror det finns en risk att man får problem uppe i Dalarna också senare under torsdagen, säger Groth.

Regn på kalla vägbanor orsakar ofta en förrädisk halka som är svår att upptäcka, menar meteorolgen.

– Det kan bli en överraskning för många som ska ge sig ut i morgontrafiken.  Det fryser på som en "osynlig" halka som kan ställa till problem.

Fint framåt helgen

Det ostadiga, vinterlika, vädret kommer dock inte att hålla i sig.

Efter att torsdagen bjudit på regn och kyla väntas vädret i de drabbade områdena förbättras rejält framåt helgen.

– Det är huvudsakligen på torsdag som regn och ishalka drabbar dessa områden. Men under fredagen blir det bra igen med uppehåll och även soligt väder på sina håll, säger Lilian Bergheim, meteorolog på Storm.

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER