Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Byggnad kan rasa – efter jordskredet

Jordskredet inträffade i samband med att man pålade för ett husbygge.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har gått fyra dygn sedan det stora raset utanför Kungälv och området är fortfarande avspärrat. 

Och enligt räddningstjänsten kan helgens kraftiga regn medföra fler jordskred. 

– Det finns en risk att en byggnad rasar, säger Kristoffer Gottlieb vid räddningstjänsten.

Det var i onsdags som en lång landremsa på hundra gånger tvåhundra meter med berg och stenstrand rasade ner mot havet i Lökeberg utanför Kungälv. 

Fyra dygn senare pågår fortfarande räddningsinsatsen och området är avspärrat. 

Och med helgens kraftiga regnväder finns det risk för ytterligare ras.

– Det föreligger risk till följd av den eroderingen från regnvattnet. Det står flera arbetsfordon i riskområdet och det stora hotet där är miljöfaran. Vi vet inte hur stabil marken är och skulle det komma nya skred hamnar fordonen i vattnet, vilket skulle betyda en stor mängd olja ut i havet, säger Kristoffer Gottlieb, räddningsledare på Bohus Räddningstjänstförbund.

Det var på onsdagsförmiddagen som en lång landremsa på hundra gånger tvåhundra meter rasade ner mot havet. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Unikt i Sverige 

Jordskredet inträffade i samband med att man pålade för ett husbygge. Ingen person kom till skada, däremot räddades två hundar ur en fastighet.

– Det finns en risk att en byggnad rasar, ett garage. Men vi har under helgen kunnat ta hand om en del egendom bland annat en båt, säger Kristoffer Gottlieb.

Under helgen har avspärrningarna minskat en aning. 

Statens geotekniska institut, SGI, genomför ständiga undersökningar för att bedöma vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas.

– Vi gör kontinuerliga bedömningar. Det här är så pass unikt i Sverige och vi behöver all typ av kompetens och det dra ut på tiden, säger Kristoffer Gottlieb vid räddningstjänsten.

Nya möten med de samverkande aktörerna sker dagligen men enligt Kristoffer Gottlieb räknar man med att det kommer ta flera dagar innan avspärrningarna kan hävas. 

TV: SÅ SA RÄDDNINGSTJÄNSTEN I ONSDAGS