Varningen: Bank-ID- kapare ökar dramatiskt

Det vanligaste upplägget är att bedragarna ber dig logga in med ditt Bank-ID. Innan dess har de fyllt i ditt personnummer på bankens hemsida och hamnat i förtur – så att du i själva verket loggar in bedragaren när du fyller i ditt lösenord.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bank-ID-kaparna blir allt fler och nu varnar polisen för en större våg av bedrägerier.

– Blir man lurad är pengarna snabbt borta och det kan vara hela livets besparingar som då försvinner, säger Håkan Karlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre.

Bedragare som kommer åt ditt bankkonto via mobilt bank-ID eller bankdosa har ökat markant, det berättar Håkan Karlsson, vid polisen i Göteborg.

– Vi får hela tiden in anmälningar om den här typen av bedrägerier och nu har vi sett att det ökar stadigt, säger han  och fortsätter:

– Blir man lurad är pengarna snabbt borta och det kan vara hela livets besparingar som då försvinner, säger han. 


LÄS MER: Det här är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna 

Banker varnar sina kunder

Ett flertal banker har tidigare gått ut med varningar till sina kunder om bedragare som ringer upp och säger sig vara från banken eller polisen. Bedragaren ber sedan personen att logga in på sitt bank-ID för att lösa ett fel i internetbanken. Men i stället kommer bedragaren åt kontot och tömmer det på pengar.

– Får man ett sådant här samtal ska man lägga på direkt. Ju fler blir medvetna om det här desto fler vågar lägga på luren. 


LÄS MER: De nya varningarna om mobilt bank-ID 


– Banken eller polisen kontaktar aldrig personer för att lösa problem i internetbanken genom att personen ska signera med bank-ID. Bankanställda har redan den behörigheten. 

Drabbade kan bli utan ersättning

Har man redan blivit lurad är det inte säkert att man kan få tillbaka sina pengar.

– Du har då släppt in någon på till konto, då är det inte säkert att banken kan ersätta dig.


LÄS MER: Bank-ID stoppas i gamla mobiltelefoner 


Anette Ringius, som är presstalesperson på Swedbank svarar: 

– Det bedöms från fall till fall om kunden kan få någon ersättning. Bankid är en värdehandling precis som din legitimation och det ska du inte heller lämna ut hursomhelst. Har man blivit utsatt ska man först göra en polisanmälan och sedan vända sig till sin bank.