Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Äldre dam blåser folk på Blocket

Mannen skickade över 16 000 kronor via Swish till bedragen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det var via blocket som mannen blev lurad när han skulle köpa en bil.Foto: BLOCKET

Mannen från Falkenberg ville köpa en bil på Blocket. 

Då blev han blåst på 16 000 kronor – av en gammal dam. 

Nu uppmanar polisen personer att tänka efter när man handlar på nätet.

– Polisen säger att det kan ta upp till ett år innan de löst detta, säger den lurade mannen till Hallands Nyheter.

I början av september i år såg mannen en annons på en bil på den virtuella marknadsplatsen Blocket.

Mannen berättar att han var intresserad av den Volvo V50 som fanns att hämta i Staffanstorp och ringde personen som lagt ut annonsen upprepade gånger. Till slut svarade en gammal dam.

Kvinnan sa att han skulle få köpa bilen men att han var tvungen att betala en handpenning på 3000 kronor – pengar som skulle skickas över med betalappen Swish.

Skickade 16 000 via Swish

Mannen betalade de 3000 kronorna. Efter en stund ringde kvinnan upp och sa att någon annan hade lagt ett högre bud, men berättade för honom att hon ville att han skulle ha den, då hon lovat honom tidigare förutsatt att han swishade 13 000 kronor till.

– Dum som man är så litar man ju för mycket på folk. Precis när jag hade swishat resten av pengarna så tänkte jag att 3 000 kronor är mycket pengar och borde ha räckt som en försäkran, säger den lurade mannen till Hallands Nyheter.

 

LÄS OCKSÅ: Johanna, 18, blev lurad på lägenhet av Blocket-bedragare

 

Men det var redan för sent, mannen hade redan skickat in 16 000 kronor på någon annans konto och när han sedan kontaktade kvinnan så fick han höra att hon inte hade tid att låta honom hämta bilen. Pengarna såg han aldrig röken av igen.

Fler har blivit lurade

Efter händelsen har mannen hittat flera bilannonser med samma försäljare, han har också genom egna efterforskningar lyckats hitta flera personer som också lurats av bedragaren.

– Jag har polisanmält men polisen säger att det kan ta upp till ett år innan de löst detta. Det handlar ju om stora summor och polisen gör ingenting. Bedragarna lägger upp nya annonser dag in och dag ut så polisen får ju bara mer att göra, säger han till Hallands Nyheter.

 

LÄS OCKSÅ: Misstänkt bedragare åtalas – ska ha lurat kunder på blocket

 

Under förra året anmäldes cirka 200 000 bedrägerier i landet och med 270 utredare tar det tid att bearbeta och lösa ärenden.

Polisen vill ha mer resurser

Kriminalkommissarie Thomy Hjorthagen hanterar mannens ärende. För Hallands Nyheter berättar han att man ska vara försiktig när man handlar på nätet, samtidigt passar han på att ge en känga åt politikerna och hoppas på mer resurser för den här typen av brott.

– För att få någon rätsida så måste människor förstå att man inte ska handla saker man inte kan se och sedan måste våra folkvalda hjälpa oss också och tillföra personal. Vi behöver folk som kan sitta med de här fallen för det är klart att det inte blir resultat när man inte har personal, säger han. 

Polisens tips: Det här ska du tänka på när du handlar på nätet

Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.

Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.

Använd kända och etablerade betalningstjänster när du handlar på internet.

Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.

Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.

Använd säkra betalningsvägar där säkerhetsföretaget skickar uppgifter till säljaren att pengarna har kommit in och sedan skickar pengarna när varan kommit fram.

Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.

Du kan kontrollera företag som säljer på nätet via Bolagsverket.

Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, speciellt till företag du inte litar fullständigt på. Om ett oseriöst företag får dina kortuppgifter kan de dra betalningen flera gånger, ofta hänvisande till ett avtal de hävdar har ingåtts. Tänk också på att även seriösa företag i värsta fall kan bli av med din kortinformation. Använd tjänster som e-kort eller använd ett separat kort knutet till ett konto dit du för över pengar för varje transaktion. Det finns också lösningar där du kan låsa ditt kort via mobilappar.

Källa: Polisen.se