Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varning: Nu sveper inbrottsvågen fram

Niklas Brehm är Polisens samordnare för Grannsamverkan. Enligt honom ökar inbrott i bostäder varje höst. Foto: Privat
Enligt Niklas Brehm kan det vara en god idé att starta upp en grannsamverkan om man vill hålla inbrotten nere. "Det är en beprövad och bevisad metod, det är väldigt kostnadseffektivt eftersom att det är gratis", säger han. Foto: AMELIE HERBERTSSON / GT/EXPRESSEN
Simona Frante har råkat ut för två inbrott inom loppet av ett halvår. Foto: Privat

När hösten kommit i gång på allvar så ökar också bostadsinbrotten. Den positiva trenden har brutits – och bara i södra Göteborg har 37 inbrott  begåtts på mindre än en månad.

– Tjuvarna lär sig att läsa ut hur man ska konstatera att folk är hemma eller inte, säger Niklas Brehm vid polisen.

Simona Franti är en av de många som drabbats av inbrott.

– Det är obehagligt, säger hon.

Enligt polisens statistik har årets hitintills positiva trend med minskat antal bostadsinbrott nu brutits. Bara sedan den 19 september har 37 bostadsinbrott anmälts i Södra Göteborg. 

Enligt Niklas Brehm, polisens samordnare för Grannsamverkan i Göteborg, så är det ingen slump att inbrotten ökar i och med höstens intåg.

– Det är statistiskt belagt sedan många år att inbrotten ökar från och med höstlovet. Det beror på att mörkret kommer och att temperaturen sänks, folk är inte ute och rör sig lika ofta som på sommaren, säger han.

Den blå linjen beskriver ett genomsnittsvärde över det antal inbrott som begåtts de senaste tre åren. De grå linjerna beskriver högsta, respektive lägstavärdet. Foto: Polisen

Två inbrott – på sex månader

Och det är inte bara i Göteborg som höstmörkret lockar fram tjuvarna – utan i hela landet. En av de som drabbats av inbrott är Simona Franti från Jönköping – hon har haft två inbrott i sin källare under det senaste halvåret. Senast tidigare i veckan.

– Den här gången fanns det inget av värde för dem att ta, de tog ju allt förra gången. Så jag är faktiskt osäker på om något har försvunnit den här gången, berättar Simona.

 

LÄS OCKSÅ: Inbrottsvåg i Västsverige – så slår ligorna till

 

Men den tidigare välorganiserade källaren har vänts helt upp och ned.

– Det är obehagligt. Det kommer så nära. Man undrar nästan om det är någon man känner som har något otalt med en. Men så är det så klart inte.

En vän rådde Simona att inte städa upp efter det första inbrottet – så att tjuven skulle inse att någon redan varit där och det var lönlöst. 

– Men jag är ju pedantisk av mig så det gick inte. Men med facit i hand så kanske det hade varit bättre, säger hon.

Så här såg det ut i Simona Frantes källare efter inbrottet. Foto: Privat

Långedrag, Askim och Mölnlycke

Enligt Niklas Brehm innebär mörkret att tjuvarna får det lättare att avgöra vilka hus som står tomma och vilka hus som inte gör det.

– När man ser vilka bostäder det är som drabbas begås mer än hälften i hus som stått tomma en längre tid, man behöver inte ha gått på Chalmers för att förstå det sambandet. Tjuvarna lär sig att läsa ut hur man ska konstatera att folk är hemma eller inte, säger han.

I Facebook-inlägget skriver polisen att boende i Långedrag, Askim och Mölnlycke ska vara extra uppmärksamma. Enligt Niklas Brehm beror detta på socioekonomiska faktorer, det vill säga att människor i de här områdena ofta har värdefulla saker att stjäla.

 

LÄS OCKSÅ: Femfaldig ökning av inbrott på Liseberg 

 

Uppmuntrar till grannsamverkan

– Ur ett historiskt perspektiv kan vi konstatera att de här områdena är mer utsatta eftersom en gärningsman ser det mer sannolikt att få med sig något av betydande värde.  

Vad gör ni för att förhindra att det sker inbrott?

– Vi försöker höja motivationen att starta en grannsamverkan och också motivera de som redan har det att vara uppmärksamma på att säsongen har börjat. Man försöker få folk att agera enligt beprövade metoder, som att be grannen titta till ens hus om man är borta under en längre period och så vidare, säger Niklas Brehm.

Enligt Niklas Brehm så sker de allra flesta inbrotten i områden som saknar en organiserad grannsamverkan.

– Det är en beprövad och bevisad metod, det är väldigt kostnadseffektivt eftersom att det är gratis, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!