Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI:s vädervarning: Risk för skogsbrand

SMHI:s varning gäller för delar av Västra Götalands län, hela Bohuslän, Göteborg, Halland, Värmland och även delar av Jönköpings län.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det är stor risk för bränder i skog och mark i Västsverige.

SMHI går därför ut med en varning som gäller från fredagen.

– Det gäller att vara extra försiktig, att man tar stort ansvar när man är ute. Det är väldigt torrt, säger Maria Augutis vid väderinstitutet Storm.

På torsdagseftermiddagen varnar SMHI för att det från fredag kommer att vara stor risk för skogsbrand i stora delar av Västsverige.

Varningen gäller delar av Västra Götalands län, hela Bohuslän, Göteborg, Halland, Värmland och även delar av Jönköpings län.

”Är väldigt torrt”

– Det gäller att vara extra försiktig, att man stort ansvar när man är ute. Det är väldigt torrt, säger Maria Augutis, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Hon tillägger:

– Många är ute i trädgården under långhelgen, då behöver man vara extra försiktig.

Maria Augutis, meteorolog vid väderinstitutet Storm.Foto: StormGeo

Definitionen ”Risk skogsbrand” innebär att det är stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld lätt kan spridas i skogsmark, skriver SMHI på sin hemsida.

En skogsbrand har på torsdagseftermiddagen brutit ut söder om Skövde. Enligt Falköpings tidning tros branden ha startat i samband med en militärövning i området.

Regn från fredag kväll

Under fredagen kan temperaturerna lokalt nå upp emot 20 grader om solen ligger på, framför allt i Bohuslän. I Halland blir det något svalare.

SMHI varnar för risk för skogsbrand under fredagen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Men från kvällen väntas det bli nederbörd, då ett regnområde kommer in västerifrån.

Prognosen visar sedan på regnskurar även under söndagen.

Något som meteorolog Maria Augutis ser som positivt.

– Vi behöver regnet. Det har regnat normalt för maj och vi har haft en del skurar under veckan, klassiskt aprilväder, men vi har inte fått mängderna vi behöver, säger hon.