Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SMHI varnar för kraftiga vindar

Senaste nyheterna med Expressen TV.
SMHI har utfärdat en gul varning för kraftiga vindar längs hela Västkusten. Obs, genrebild.
Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Området det handlar om är stora delar av Västkusten, från mellersta Bohuslän ner till norra Skåne
Foto: Skärmdump / SMHI
Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: Privat

SMHI har utfärdat en gul varning för kraftiga vindar längs hela Västkusten under torsdagen.

Stormbyar på upp till 27 meter per sekund väntas.

– Det blir som blåsigast mellan klockan 12 och 18. Längs kustområdena söder om Göteborg och längs Hallandskusten kan väldigt höga vågor orsaka översvämningar, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Varningen är utfärdad mellan klockan 09 och klockan 19 på torsdagen. Området det handlar om är stora delar av Västkusten, från mellersta Bohuslän ner till norra Skåne.

”Under torsdagen tilltar vinden och det blir blåsigt längs stora delar av Västkusten med västliga stormbyar på 25-27 m/s”, skriver SMHI.

SMHI flaggar för att det finns risk för nedfallna träd och förseningar inom kollektivtrafik samt att ”lösa föremål och tillfälliga konstruktioner riskerar att förflyttas eller skadas.”

Det är även gula varningar utfärdade för kuling över Kattegatt och Skagerrak.

– Orsaken till att det är så blåsigt är att vi har ett vädersystem med regn som dragit in och kommer att passera österut över Götaland under dagen. Det är svårt att säga var regnet hamnar, men det ser ut som om det kommer att regna över Västkusten under eftermiddagen, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vindbyar med stormstyrka

Men det är de kraftiga vindarna som kommer att märkas mest under dagen. 

Josefine Bergstedt konstaterar att medelvinden, den vind som blåser hela tiden, kommer upp i omkring 21 meter per sekund längs kusten.

– Det man upplever som riktigt blåsigt är vindbyarna, de vindkast som tar tag i en. Enligt prognos kommer vindbyarna att vara på mellan 25 och 27 meter per sekund. Gränsen för storm går vid 24,5 meter per sekund, säger hon.

Som allra blåsigast kommer det att vara mellan klockan 12 och 18 .

– Det blir blåsigt även i kväll även om det inte blir stormstyrka i byarna.

Varning för översvämningar

SMHI har även varnat för högt vattenstånd längs Hallandskusten och i Öresund.

– Det kan leda till översvämningar lokalt i kuststäder som Varberg och Falkenberg. Även kustområdena söder om Göteborg kan få väldigt höga vågor som kan slå in och orsaka översvämningar. Båtar kan slita sig och bryggor kan gå sönder, säger Josefine Bergstedt.

Vinden kommar att avta under natten mot fredagen då det blir klart och soligt väder.

På lördag kommer ett nytt område med nederbörd in över Västsverige och vinden tilltar i styrka igen.

– Det blir blåsigt men inga stormstyrkor som det ser ut just nu. Det blir regn på de flesta håll men i de inre delarna kan det röra sig om blötsnö, vid Borås och in mot Jönköping, förklarar Josefine Bergstedt.

Kyligare under nästa vecka

Sedan väntar återigen klart och soligt väder på söndagen.

– Nästa vecka blir det kallare väder när kyligare luft kommer in norrifrån. Temperaturerna kommer att ligga på minussidan i stort sett hela veckan.

Enligt Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket, går tågen i Västsverige för närvarande som vanligt. 

– Inga banor är planerade att stängas i området. Lokförare får rapportera in om de ser träd som är på väg att falla mot kontaktledningar, säger hon.