Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varning för hårda vindar – tak blåste av från skola

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Över 1800 elabonnenter blev utan ström i Värmland och Västra Götaland under onsdagskvällen. 

Orsaken är hårda vindar i länen, uppger leverantören Ellevio.

SMHI har utfärdat en gul varning för kraftiga vindar, och också tågtrafiken påverkas av ovädret. 

Tusentals av energibolaget Ellevios kunder i Värmland och Västra Götaland var vid 20-tiden på onsdagskvällen utan ström. Totalt rör det sig om 1866 hushåll. Årjäng, med 651 strömlösa abonnenter, är hårdast drabbat.

Strömavbrottet hänger ihop med kraftiga vindar i området, som SMHI har utfärdat en gul vädervarning för. Färgen beskriver en väderutveckling ”som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö.” Kortvarigt uppges vinden kunna komma upp i stormbyar.

Tågtrafik inställd

På sin hemsida skriver Ellevio att man ökat sin beredskap både i fält och på bolagets driftcentral för att snabbt kunna åtgärda de fel som uppstår. 

För att inte riskera personalens säkerhet kan man dock tvingas avvakta med visst arbete tills att vädret lugnat ner sig, skriver företaget vidare – men vid 20.45-tiden var antalet berörda kunder nere på 819 i Värmland och 377 i Skaraborg. 

Ovädret har också lett till att viss tågtrafik tvingats ersättas med bussar.

Det är trafiken mellan Herrljunga och Vänersborg, Uddevalla och Strömstad, Gårdsjö och Håkantorp och Herrljunga och Borås som påverkas fram till i morgon, torsdag. 

Under kvällen har trafiken på flera håll påverkats av träd som fallit över vägar, både i Värmland och Västra Götaland.

Delar av skolas tak blåste bort

I Göteborg tog vinden med sig delar av Åkeredskolans tak, rapporterar GP.

En kvinna som bor i närheten berättar att hon hörde en hög smäll när taket slog i marken.

– Det var sån jädra smäll. Vi kikade ut och då ligger det ett våfflat, stort plåttak där. Det var stort och låg över hela gångvägen.

Räddningstjänsten fick larmet vid 20.15-tiden och har varit på plats för att skruva tillbaka det. Skolbyggnaden används i nuläget inte för undervisning, skriver Göteborgs-Posten.