En singelolycka inträffade i Uddevallaområdet vid halv niotiden på tisdagsmorgonen. Foto: Robert BetzehagEn singelolycka inträffade i Uddevallaområdet vid halv niotiden på tisdagsmorgonen. Foto: Robert Betzehag
En singelolycka inträffade i Uddevallaområdet vid halv niotiden på tisdagsmorgonen. Foto: Robert Betzehag
Det är halt på vägarna. Foto: ALEXANDER DONKA /Det är halt på vägarna. Foto: ALEXANDER DONKA /
Det är halt på vägarna. Foto: ALEXANDER DONKA /

Flera bilar i diket – SMHI utfärdar klass 1-varning

Publicerad
Uppdaterad

Underkylt regn har fallit på kalla vägbanor i södra Götaland och det är stor risk för ishalka på tisdagen.

Nu går SMHI ut med en klass 1-varning för att varna alla bilister som ska ge sig ut på vägarna.

En singelolycka inträffade i Uddevallaområdet vid halv niotiden på tisdagsmorgonen.

– Det är isgata på platsen, säger Anders Gustavsson, styrkeledare vid räddningstjänsten.

Temperaturen har sjunkigt under nollan på flera platser i landet och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka under tisdagsmorgonen och förmiddagen.

Län som berörs av varningen är Västra Götaland, Bohuslän, Halland, västra delen av Kronobergs län, Jönköping, Värmland, Örebro och Östergötland.

Ett lågtryck med regn och underkylt regn har fallit på kalla vägbanor i sydvästra Sverige och det är den nederbörden som ligger bakom det problematiska väglaget.

Nederbörden kan falla som snö

Om prognosen ändras till ännu kraftigare underkylt regn med tre millimeter eller mer kan varningen ändras till en högre varningsklass.

– Just de tidiga morgontimmarna skulle kunna bli besvärliga, säger Johan Groth.

Han fortsätter:

– Det finns en chans att nederbörden under tidiga morgontimmar faller som snö, men enligt Johan Groth kommer det troligtvis snabbt gå över i regn.

På tidiga tisdagsmorgonen larmades polisen till E6 i Halmstad där flera bilar hamnat i diket.

Mycket halt väglag

– Så det verkar vara riktigt halt, säger Ann-Christin Löfstrand.

Enligt henne finns det dock inga rapporter om personskador i samband med olyckorna.

Utanför Malmö inträffade tre olyckor på tisdagsmorgonen och även här varnar polisen för halkan. Två olyckor inträffade på E6 i Sunnanå, varav den ena gäller en lastbil som har kört i diket. Den tredje olyckan inträffade på E22 i Åkarp.

– Det är väldigt halt och gäller att ta det otroligt försiktigt i trafiken i dag, säger Kim Hild, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Strax efter klockan 08 körde en personbil av vägen och voltade på Angeredsleden i Göteborg. Det är dock oklart om olyckan beror på halka. En person fick föras med ambulans till sjukhus.

"Isgata på platsen"

Kort därefter, vid halv niotiden, inträffade en singelolycka i halt väglag på länsväg 160 mellan Uddevalla och Orust och även här fick en person föras till sjukhus.

– Det är så halt att det inte går att stå på vägbanan, uppger en person på plats.

Enligt räddningstjänsten är det "halkigt överallt där det inte har hunnit saltas".

– Det var isgata på platsen där olyckan inträffade. I och med att det regnar och är kalla vägytor så blir det ju frost, säger Anders Gustavsson, styrkeledare vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

En personbil sladdade av vägen på riksväg 26 i Kristinehamn vid halv tiotiden på tisdagsförmiddagen. Polisen uppger att det var halt väglag och bilen hamnade i ett dike. Föraren klagade på smärta i en hand och i huvudet.

Lurigt väglag under tisdagskvällen

Allt eftersom tisdagen går kommer vägbanorna värmas upp av den milda luften, men under kvällen när det fryser på blir det luriga väglag igen.

– Då är det tveksamt hur mycket regnet hunnit torka upp. Då kan det bli risk för ishalka, eller svarthalka igen, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet StormGeo.

– Folk får ta det försiktigt. Är det kallt så att man får stå och skrapa rutan då får man räkna med att det kan vara halt på backen också, säger Lennart Helsing vid Trafikverket pressjour.

SMHI har också utfärdat en fjällvädervarning i samband med att ett lågtryck rör sig in över Jämtland och fjällen under tisdagskvällen. Det innebär blåsigt väder med täta snöbyar.

Flera olyckor

Även på måndagen var det halt med flera olyckor som följd. En personbil och en lastbil kolliderade i Arendal i Göteborg. I Fristad utanför Borås körde en mopedist av vägen. 

Två flerbilskrockar inträffade även vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. 

 

LÄS MER: Tre bilar i krock – stor trafikpåverkan

Polisen: "Första halkan olycksdrabbad"

Enligt polisen var det halt på olycksplasterna.

– Det är väldigt halt. Man får passa sig och köra väldigt försiktigt, sa Jenny Widén, polisens presstalesperson i region väst under måndagen.

Även i Jönköping larmade polisen om halt väglag redan under måndagen.

– Det är läge att ta det lugnt i trafiken, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman.

Han uppmanar bilisterna att "ha rätt däck på bilen, sänka hastigheten och hålla avstånd".

– Enligt erfarenhet brukar den första halkan tyvärr vara olycksdrabbad, säger Thomas Agnevik. 

 

LÄS MER: Mopedist körde av vägen – halt på platsen

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER