Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos i trafiken – bussar körde fast i blixthalkan

GT:s reporter Lovisa Waldeck ger en rapport från ett blåsigt och regnigt Göteborg.
En grävmaskin har kört av vägen och ned i diket på måndagsmorgonen.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
En lastbil har kört av vägen på E6 i Stenungsund.
Foto: MIKAEL BERGLUND

Under måndagsmorgonen rådde kaos i trafiken med anledning av halka. SMHI hade då utfärdat klass 1-varning för ishalka i Västra Götaland och Halland. 

Flera linjer ställdes in i kollektivtrafiken med anledning av halkan, och flera lastbilsolyckor inträffade under dagen.

– Det finns all anledning att vara försiktig. Sjukvården är extremt ansträngd och kan man som trafikant minska risken att hamna på sjukhus gör man sjukvården en tjänst, sa Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen, tidigare under dagen. 

Under måndagsmorgonen orsakade snöfall och halka stora problem på de västsvenska vägarna.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för plötslig ishalka i Västra Götaland, Halland och Jönköping. I Värmlands län ligger en klass 1-varning för snöfall och en klass 2-varning för höga flöden. 

En trafikolycka inträffade i Partille, mellan två personbilar, tidigt på måndagsmorgonen. 

Enligt SOS Alarm behövde ingen person föras till sjukhus efter olyckan och enligt räddningstjänsten var det halt i området. 

Flera olyckor i halkan 

Senare under morgonen krockade en lastbil och en personbil på Långströmsgatan i Göteborg, också där är det oklart om olyckan orsakades av halka.

– Lastbilen har kört in i personbilen sidan, säger Micke Olsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg. 

På förmiddagen körde en lastbil av vägen utanför Vårgårda, uppger polisen. Det är totalstopp i trafiken på länsväg 182 med anledning av olyckan. 

Dessutom har en lastbil kört av vägen vid E6 vid Ödsmålsbron och i Färgelanda har två lastbilar krockat. 

Vid lunchtid inträffade ytterligare en olycka med två lastbilar inblandade, denna gång på E20 i höjd med Lyrestad norr om Mariestad. Det rapporterar P4 Skaraborg. Båda körfälten uppges vara stängda för trafik.

Problem i kollektivtrafiken

I Göteborg stördes kollektivtrafiken av halkan och flera linjer tvingades ställa in vissa sträckor.

I Bohuslän var stora delar av busstrafiken inställd på måndagsmorgonen. Det gällde även skolbussar.

– Precis, det gäller i Bohuslän. Exakta linjer kan man se på vår hemsida. Det är även bussar som kör till skolor har fått ställas in, det beror på halkan, sa Ellen Pileblad, kommunikatör på Västtrafik. 

Under förmiddagen återupptogs trafiken på de inställda linjerna i Bohuslän, men flera bussar har kört fast i halkan.

– Det har varit en del problem på flera håll, de fastnar helt enkelt, sa Henrik Kjellberg, kommunikatör på Västtrafik.

På förmiddagen var det fortsatta problem med kollektivtrafiken i Partille.

– Vi håller ett öga på väderleken, men vi har ingen prognos, sa Henrik Kjellberg då.

Grävmaskin i diket

Under morgonen körde en grävmaskin av vägen i Fritsla i Marks kommun.

– Det är en grävmaskin som kört ned i diket och hamnat upp och ned. Den läcker diesel och hydraulolja, men det är ingen större mängd. Det är ingen personskada, säger Per Fägersten, inre befäl på räddningstjänsten.

– Det var halka som orsakade olyckan. Det är väldigt dåligt väglag ute på vägarna, fortsätter Fägersten.

Polisen vädjade till trafikanterna att ta det försiktigt på de hala vägarna.

– Det finns all anledning att vara försiktig. Sjukvården är extremt ansträngd och kan man som trafikant minska risken att hamna på sjukhus gör man sjukvården en tjänst, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Räddningstjänstens varning: ”Kommer frysa till”

SMHI:s klass 1-varning för plötslig ishalka i Västra Götaland, Bohuslän och Halland låg kvar under måndagskvällen och natten mot tisdagen. I Jönköping ligger samma varning under tisdagsmorgonen.

I Värmland varnar man inte för halka, men däremot för höga flöden. I Grums kommun har man beslutat sig för att ställa in alla skolbussar på tisdagsmorgonen.

På sin hemsida skriver kommunen att ”utifrån allmän kontroll av vägnätet inom Grums kommun på måndagskvällen, bedöms inte snöröjning och halkbekämpning att kunna hinna skapa säkra vägar för våra skolbussar på morgonen den 12 januari”. Det var P4 Värmland först med att rapportera.

Så här sa Nils Weslien, räddningschef i beredskap i räddningsregion Bergslagen, till radiokanalen tidigare på måndagseftermiddagen:

– Nu ska man hålla avstånd, man ska köra försiktigt och absolut inte för nära varann, framför allt inte på de stora trafikerade vägarna. Håll avstånd, håll hastigheten, det kommer att frysa till i kväll och då gäller det också att man tänker på det så man inte har för hög hastighet.

Det Göteborgsbaserade vägklimatföretaget Klimator varnar på måndagskvällen fortsatt för hög halkrisk på flera platser runtom i Västsverige.

Här kan du se en karta för vägläget där du bor.  

Detta är Klimator

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.

Så länge stannar vintervädret kvar

Meteorolog Lasse Rydqvist flaggar för ordentligt snöoväder: ”Kan bli riktigt besvärligt”.

Trafikverket om luriga vädret: ”Svåraste som finns”

Trafikverkets presschef Bengt Olsson ger senaste nytt om läget på vägarna.