Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Halkkaos i trafiken – bilar frontalkrockade

Under fredagsmorgonen inträffade det ett stort antal olyckor i Västsverige med anledning av halka på vägarna.

På E20 skedde fyra olyckor utanför Lerum, vid Delsjömotet krockade flera bilar krockat och vid Marstrand frontalkrockade två bilar.

– Det uppges vara väldigt halt, det är smålurigt på vissa ställen, sa Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Det var stora problem i morgontrafiken under fredagsmorgonen på ett antal olika platser i Västsverige på grund av halt väglag. 

– Det är frostutfällning som orsakar halkan, det är när fukten i luften transporteras och fälls ut på vägen som frost, säger Erik Zachrisson, på det Göteborgsbaserade vägföretaget Klimator och fortsätter:

– Det drabbar mest kustbandet och vägar som ligger nära vattendrag. 

Den första avåkningen inträffade på väg 27 utanför Borås i Kråkered strax före 07 på fredagen.

– Det är inga personskador men patrullen säger att det är glashalt, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Efter det avlöste olyckslarmen varandra.

Fyra olyckor på E20

Bland annat har fyra trafikolyckor inträffat på E20 i samma område utanför Lerum. Det har enligt både räddningstjänst och polis varit väldigt halt. 

Bland olyckorna var det en bil som körde i i mitträcket i höjd med Nääsmotet.  

– Det är en bil som halkat omkring och sen kört in i räcket, säger Fuxborg.

Vid Delsjömotet på riksväg 40 inträffade det en olycka med ett antal bilar inblandade.

– Det är en personbil som kört in i räcket och sen krockat med en annan bil, och sen är det ytterligare några bilar som krockat, säger räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör. 

På samma väg fast i höjd med Bårhultsmotet voltade en bil och hamnade på taket.

På Oscarsleden i höjd med Kungssten inträffade det en singelolycka på grund av halkan.  Också på Säröleden uppges det vara väldigt halt, där krockade två bilar på morgonen. 

Det har också inträffat en trafikolycka på väg 168 mellan Marstrand och Tjuvkil. Det rör sig om en frontalkrock. En person har förts till sjukhus med lindriga skador och en person har förts till sjukhus för kontroll. 

Halt fram till lunchtid 

Också på väg 168 uppges det vara väldigt halt på fredagsmorgonen.

Det Göteborgsbaserade vägklimatföretaget Klimator varnar för halt väglag på flera platser i Västsverige på fredagen. 

– Det har varit en ganska klurig morgon, prognosen har varit att det ska vara torrt med frost här och var, säger Erik Zachrisson, på det Göteborgsbaserade vägföretaget Klimator. 

De varnar för halt väglag i Viskadalen, Kungälv, norra Bohuslän, Uddevalla, Trollhättan, Landvetter, Dalsland, Falköping och Ätradalen.  

Det kommer enligt Klimator vara halt fram mot lunchtid på vissa håll.

– Solen står lågt och är det skugga så har temperaturen inte blivit högre. Det är fram mot lunch som yttemperaturen landar över nollan, säger Erik Zachrisson. 

Här kan du se en karta för vägläget där du bor.  

Detta är Klimator

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.