Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varning för blandrashundar

GÖTEBORG. Varning för blandrashundar!
- De som blandar vissa hundar är fullkomligt koko, säger hundexperten Roger Markström som vill se hårdare tag mot blandrashundar.

FAKTA

Farliga blandningar
Akta dig för korsningar med dessa hundar:
Schäfer
Rottweiler
Dobermann
Boxer
Belgiska vallhundar

- Särskilt farliga att blanda är hundar som har en högre halt av dopamin. De gör dem impulsiva och tillsammans med en hund med aggressiva inslag kan det bli riktigt illa, säger Roger Markström som föreläser om genernas betydelse för hundens beteendet.

Extra försiktig

Enligt honom ska man vara extra försiktig med korsningar mellan vallhundar och vakthundar. - När den ena delen av hunden vill valla och den andra angripa blir det fel i skallen på hunden. Kommer det inte när hunden är liten så dyker det upp när den är tre fyra år. Enligt Roger Marklund beror det inte alltid på hur ägaren är, det kan slå slint ändå. Att blandrashundar skulle vara friskare än renrasiga menar han är nonsens.

Inte godkända

- Det finns inga bra renrasiga hundar vars ägare går med på en blandrasavel. De som används i korsningar är inte godkända för vanlig avel, säger han. Roger Marklund tycker att polisen ska omhänderta och utreda hunden direkt när den attackerat någon. Ägaren borde straffas hårdare och beslut om avlivning tas snabbare. - Nästa gång klipper hunden en unge, säger han. Men han vill inte se något förbud mot blandraser. - Det räcker med att varna. Finns det inga köpare så finns det ingen marknad, säger han.

Hundansvarsutredning

På Svenska Kennelklubben hoppas man på den nya hundansvarsutredningen som ligger på Jordbruksverket. Om den blir till lag får polisen lättare att beslagta farliga hundar och besluta om avlivning. Roger Markström vill dock påpeka att de hundar som är farliga att korsa inte är något fel på som renrasiga där speciella hälsoprogram följs och kontroller inför avel görs. Vill du säkert veta att en hund är renrasig ska du be att få se hundens stamtavla och se till att den finns registrerad i Svenska Kennelklubben.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!