Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varnar för halka – mitt i högsommarvärmen

Trafikverket går ut ocg varnar för hala vägar – mitt i sommarvärmen.
Foto: Trafikverket.se
Enligt Trafikverket är särskilt de nybelagda vägarna särskilt utsatta då bindmedel kan tränga upp till ytan vid höga temperaturer – så kallat "blödande asfalt".
Foto: Anders Ylander

Nu är äntligen högsommarvärmen här.

Då varnar Trafikverket – för halka.

– Det är kanske inte halka man förknippar med sommaren när det är sol och 30 grader varmt men det kan uppstå och det kan vara väldigt svårt att förutse var det kan uppstå, därför vill vi gå ut och varna, säger Jan-Erik Lundmark, underhållsbeläggare på Trafikverket.

Sommaren har inte startat på bästa sätt, utan bjudit på många kalla nätter och dagar. Men nu har högsommarvärmen kommit till Västsverige. 

Det är inte bara positivt, menar Trafikverket.

Det ökar nämligen risken för ett försämrat väggrepp. Det är när asfalten blir riktigt varm som väggreppet kan försämras snabbt. Enligt Trafikverket är särskilt de nybelagda vägarna särskilt utsatta då bindmedel kan tränga upp till ytan vid höga temperaturer – så kallat "blödande asfalt".

– När vi kommer in i en ganska lång period av varm temperatur ute har vi ett bindmedel i Sverige som ska klara extrem kyla och värme och då kan det uppstå att vi får bindmedel som går upp till ytan. Det kan ske väldigt snabbt när vi kommer in i de här perioderna med varmt väder och sol, säger Jan-Erik Lundmark, underhållsbeläggare på Trafikverket.

Enligt Jan-Erik Lundmark är det framför allt nya vägar eller vägar där det pågår vägarbete som är extra utsatta för halkan.

– Om man är ute och åker och noterar nya beläggningar kan de vara extra utsatta. Man kan ganska tydligt se om de är nylagda eller om det pågår arbete, säger han.

I Västsverige bör man just nu vara extra försiktig på E20 framför allt i östgående riktning mellan Göteborgs stadsgräns och Jonsered samt i västergående riktning mellan Jonsered och Partille. Också längs E6 pågår det arbeten där man bör vara extra vaksam på halkan. Bland annat finns det nylagd asfalt mellan Klareberg och Jordfallsmotet där man bör vara extra försiktig.

Se upp när regnet kommer

Trafikverket varnar också för att vägbanor och vägmarkeringar kan bli mycket hala när det regnar efter en längre period med uppehållsväder.

– När det har varit uppehåll och varmt länge då kan det bli otroligt halt, då är det smuts och partiklar på vägytan som gör att det kan bli otroligt halt, säger Lundmark.

Han manar till försiktighet i trafiken.

– Man kan få sladd eller åka omkull, därför är det viktigt att ta det försiktigt och hålla avstånden.