Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar: Folk tänker inte på coronafarorna – vill samlas

Statsminister Stefan Löfven (S) berättade om den nya pandemilagen i januari.
I takt med att det går mot varmare tider verkar fler gå i planer att arrangera evenemang.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Kristina Höök Patriksson är tillsynsstrateg på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland
Frågorna kring badplatser och sommaraktiviteter ökar.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Intresset för att samlas och arrangera evenemang i Västra Götaland ökar i takt med att sommaren närmar sig, menar länsstyrelsen.

”Fler och fler verksamhetsutövare försöker att maximera antalet deltagare i stället för att tänka på smittspridningen och vad som är lämpligt att arrangera i pandemitider”, skriver de i ett pressmeddelande.

Nu uppmanas allmänheten till försiktighet, och att tänka till en extra gång innan man samlas för ett evenemang.

Länsstyrelsen, som ansvarar för att se till att pandemilagen efterlevs hos näringsverksamheter, på handelsplatser och i allmänheten, höjer nu ett varningens finger efter larm om en större vilja att samlas på ett sätt som kan riskera smitta i Västra Götaland.

Det skriver de i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Vi ser att intresset för att ordna olika evenemang ökar nu i och med kommande sol och värme. Dock verkar det som att många inte har reflekterat över lämpligheten i sitt evenemang i relation till pandemiläget och inte heller uppfattat att deras planerade evenemang kan omfattas av covid-19-lagstiftningen, säger Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på länsstyrelsen, i pressmeddelandet. 

Man märker också av ett ökat antal frågor kring vad som gäller för till exempel badplatser och aktiviteter som kan kopplas till sol och varmare väder.

Trängseltillsyner

Länsstyrelsen ansvarar för tillsyner på exempelvis handelsplatser, butiker, kultur- och fritidsanläggningar som muséer, och i allmänheten.

Kommunernas miljöförvaltningar ansvarar för tillsyn på serveringsplatser, som restauranger, krogar och caféer.

På länsstyrelsen har man ett antal handläggare som jobbar med att ”scanna av nätet”, som Kristina Höök Patriksson beskriver det, för att upptäcka evenemang som annonseras. Kommunerna bistår också med det de vet kring eventuella evenemang som planeras, vilket polisen också gör. Allmänheten har även möjlighet att själva skicka in tips och frågor.

”Verkar finnas ett missförstånd”

”Det verkar också finnas ett missförstånd bland de som planerar evenemang, att tillställningar utomhus inte påverkas av pandemirestriktioner enligt covid-19-lagen”, skriver länsstyrelsen, och berättar att man under de senaste veckorna haft ett nära samarbete med polisen för att identifiera eventuella allmänna sammankomster som planerats i Västra Götaland. 

– Av det vi ser på nätet och den information vi får till oss från allmänheten så förstår vi att en del tycker att ”jamen det är ju utomhus, det måste väl vara okej, vi vaccineras ju snart?”. Det är det första missförståndet. Och sen att man inte känner till att det faktiskt rör sig om en allmän sammankomst man ordnar, det finns en okunskap kring det, säger Kristina Höök Patriksson.

Hon förklarar att länsstyrelsen, när de märkt att evenemang annonseras på exempelvis sociala medier eller via kontakter, ringer upp arrangören och förklarar vad som gäller.

Myndigheten menar samtidigt att efterlevnaden av coronarestriktionerna generellt är god, och att de som fått brister påpekade oftast frivilligt korrigerar dem.

Det som verksamheterna generellt är sämst på är att inte ha satt ett maxtak för antalet besökare i begränsade utrymmen, eller att man inte dokumenterat de åtgärder som vidtagits. 

– Vi uppmanar alla att fundera en extra gång om man planerar en tillställning och även dubbelkolla med polisen eller oss på länsstyrelsen kring vad som gäller för just deras evenemang, säger Kristina Höök Patriksson.

SE MER:

Anges Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar att pandemilagen inte kommer ha någon större effekt på smittspridningen.