Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Explosionsrisk i tank borta – område utrymdes

Det är varmgång i en cistern i centrala Falkenberg.

Räddningstjänsten har gjort en avspärrning på 600 meter då det råder brand- och explosionsrisk.

Nedkylningen av tanken har misslyckats och i stället försöker räddningstjänsten att tömma den på innehåll.

– I värsta fall kan det bli explosion och stänk av melass. Det är som att få flytande socker på sig, säger Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten Väst.

Det har blivit varmgång i en cistern på Hamngatan i Falkenberg.

Cisternen innehåller 500 ton melass som används till djurfoder.

– Cisternen står vid kajkanten. Varan levereras med båt och pumpas upp i cisternen. För att kunna pumpa måste det finnas värme så att melassen inte stelnar. Det som hänt är att en censor gått sönder och att det byggts upp värme under lång tid, säger Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten Väst.

”Som flytande socker”

Han förklarar att det i värsta fall kan bli en explosion och att melassen då skulle stänka.

– Det är som att få flytande socker på sig. Du bränner dig. Men det mest sannolika är att cisternen spricker. Det lutar ner mot Ätran och i så fall rinner det ner på kajen och sedan ut i ån, säger Klaus Heinsvig.

P4 Halland var först med att rapportera om händelsen. 

Räddningstjänsten försöker nu kyla ner tanken så att den inte ska spricka.

– Vi kyler både utvändigt och med en slinga invändigt, förklarar Klaus Heinsvig.

Fabriken har utrymts

Fabriken har utrymts och även personalen vid ett varv som ligger granne har uppmanats att hålla avstånd till cisternområdet.

– Skulle det förvärras, att temperaturen ökar ytterligare, då får vi se om vi utökar avspärrningen. Vi förbereder för att utöka från 200 meter till 600 meter.

Strax innan 13 rapporterar Hallands Nyheter att försöken med att kyla ner tanken har misslyckats. I stället arbetar räddningstjänsten med att tömma tanken på innehållet.

Strax efter det rapporterades det om att pH-värdet i tanken har sjunkit, vilket innebär att risken för explosion har ökat, skriver Hallands Nyheter.

– Den danska tillverkaren har sagt till oss att tanken bör tömmas fortast möjligt, säger Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef, till HN.

Polis är inte på plats.

– Initialt var vi det för att hjälpa till med avspärrningen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i region Väst.

Arbetet fortsätter

Vid 20-tiden på onsdagskvällen fortsatte arbetet med att tömma tanken.

– Eftermiddagen har gått åt till att tömma. Men det går väldigt långsamt, avspärrningarna finns kvar och det finns ingen prognos på när det är färdigt. Det här tar tid, säger Heinsvig.

Explosionsrisken var också fortfarande närvarande.

– Vätskan vi får ut är fortfarande väldigt varm, säger Heinsvig.

Vid 04.30-tiden på torsdagen pågår fortfarande arbetet med att tömma tanken. Temperaturen på innehållet har sjunkit och explosionsrisken är därmed borta, berättar Peter Karlborg, räddningstjänstens inre befäl.

– Prognosen just nu är att vi ska vara klara med arbetet vid 08-09. Där är fortfarande någon form av avspärrning på platsen, men den är inte lika stor som under onsdagen, säger Peter Karlborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!