Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmerekord – skyltfönster sprack i midsommarhettan

Enligt ett vittne på plats så var det 33 grader varmt i centrala Stenungsund i samband med att ett skyltfönster sprack.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Midsommarfirare i Västsverige behöver inte frysa.Foto: GUN PERSSON LJUSNE / Colourbox
I Stenungsund har ett H&M-skyltfönster spräckts – av värmen.Foto: Mikael Berglund / NyheterSTO

Midsommarfirare i Västsverige behövde knappast frysa under dagen.

I Göteborg slogs det värmerekord för midsommar under hela 2000-talet och i Stenungsund spräcktes ett H&M-skyltfönster – av värmen.

– Vid lunchtid var det 26,6 grader varmt i Göteborg, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm. 

Men sedan vände vädret hastigt till regn och åska på Västkusten.

I år slogs värmerekord för midsommarafton i Göteborg. Redan vid lunchtid låg temperaturen på 26,6 grader, vilket är den högst uppmätta temperaturen på midsommarafton i Göteborg under hela 2000-talet, rapporterar GP

Värmen förväntades först också stiga till över 30 grader men på grund av ett regn- och åskväder sänktes i stället temperaturen rejält på Västkusten. 

– Vid lunchtid var det 26,6 grader varmt i Göteborg och det kan tänkas bli upp emot 30 grader i dag, berättade Per Holmberg, meteorolog på Storm, under fredagsförmiddagen. 

Samtidigt kan flera värmerekord slås runtom i landet under dagen. Väderkartan pryds av strålande solar och höga temperaturer över i stort sett hela landet. I Östersund väntas 25 grader eller mer – i så fall blir det den varmaste midsommarafton på 50 år, enligt SMHI. Även Karlstad förväntas få sin varmaste midsommar på 50 år med över 25 grader.

SMHI larmar

Det flaggas även för värmebölja i Värmland, samt Skaraborgsområdet mellan Vänern och Vättern.

I centrala Stenungsund märktes hettan av på ett minst sagt udda sätt. Plötsligt chockades personal och kunder vid H&M:s butik på Stenungstorgs köpcentrum när ett skyltfönster sprack. Ordningsvakter som städade undan efter händelsen bedömer att det var värmen som orsakade händelsen.

Lyckligtvis kom ingen person till skada i samband med incidenten.

Åskoväder drog in 

Men medan värmen spirar i resten av landet så drog ett åskväder över Göteborgsområdet och kranskommunerna under fredagseftermiddagen. 

– Det ser ut att dra in rätt kraftiga åskskurar. Jag tror att det är rätt stor risk att Göteborgsområdet får åska under eftermiddagen men att det sedan blir uppehåll igen och att temperaturen åter kan stiga, berättade meteorolog Per Holmberg under fredagsförmiddagen.

Och det ostadiga vädret tros hålla i sig under resten av midsommarhelgen längs Västkusten.

– Det finns en fortsatt risk för en hel del regn hela lördagen. Det handlar om regnskurar hela dagen långt in på kvällen och även risk för åska. Under söndagen ser det likadant ut på Västkusten med fortsatt risk för regn, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

Ligger kvar hela helgen

Det ostadiga vädret beror på en svalare luftmassa längs Västkusten.

– Det ligger en varm luftmassa över hela Sverige och Västkusten är i gränszonen mellan varma och kalla luftmassor och därför blir det ostadigt väder. Det är en front, så att säga. Och den ser ut att ligga där under hela helgen och den kan röra sig lite mer inåt landet under söndagen, säger Kristian Silver.

Maxtemperaturer i Göteborg tidigare midsommaraftnar

2015: 21,5 grader 

2016: 20,3 grader 

2017: 18,8 grader 

2018: 17,4 grader

2019: 18,7 grader

 

Källa: Storm

TV: Stjärnkocken Emma Bengtsson ger tips på mat till midsommar