Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmebölja: Så länge stannar hettan kvar

Värmeböljan stannar kvarFoto: MARIA GREDESKOG
"Det kommer att vara högsommarvärme", säger Lars Rydqvist från Väderinstitutet Storm. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Något regn är än så länge inte i sikte för de som bor i Västra Götaland.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Tycker du också att det är en smula varmt ute?

Meteorologernas besked är dock att vi får vänta ett bra tag till på lite svalka.

– Det kommer att vara högsommarvärme, säger Lars Rydqvist från väderinstitutet Storm. 

Måndagens oväder med åska och skyfall varade inte länge –  och den som i Västra Götalandsområdet tyckte det var skönt med svalkande regn i stället för gassande sol får hålla hårt vid minnet. Det ser nämligen inte ut att komma tillbaka på länge. 

– Vad jag kan se nu så kommer det att vara höga temperaturer till och med torsdag eller fredag. Även helgen ser ut att bli solig, säger Lars Rydqvist från väderinstitutet Storm. 

Och värmen – den kommer fortsätta att hålla i sig i de södra delarna av landet, det vill säga från Dalarna och söderut.

– Solen och sommarvärmen kommer vara kvar i södra Sverige. På onsdagen blir det soligt i hela landet, med nära 30 grader i södra Sverige och med drygt 20 grader som mest i norr. Sedan fortsätter det på samma spår på torsdagen, säger Lars Rydqvist.

Högsommarvärme under helgen 

Ja, sommaren knackar inte längre på dörren utan har tagit ett stort kliv in. Den senaste periodens soliga väder och varma temperaturer kommer fortsätta även under den kommande veckan. 

– Det kommer att vara högsommarvärme med temperaturer som kan stiga över 26 grader, säger Lars Rydqvist. 

Men i de norra delarna av landet ska eventuella soldyrkare inte ha för höga förhoppningar – där blir nämligen soltimmarna färre och temperaturerna lägre.

– Framåt fredag och lördag kommer regn och åskskurar ta sig in i främst södra och mellersta Norrland. Så vädret blir lite ostadigt.

Enligt Lars Rydqvist kan även en del av de norrländska regnskurarna komma att ta sig ner till norra Svealand under lördagen. 

– I slutet på helgen är det däremot stabilt och varmt väder som gäller även i Norrland. Men nästa vecka ser det ut att komma en ny skjuts med svalare luft. Vädret har svängt lite under maj i Norrland, så det ser ut att fortsätta så även den kommande veckan.

 

LÄS MER: Räddningstjänsten vikiga uppmaning innan du grillar 

 

Inget regn i sikte 

Den som längtar efter svalare temperaturer i södra Sverige får däremot blicka fram mot tisdag och onsdag nästa vecka då temperaturen ser ut att sjunka något.

– Det kan gå ner till temperaturer runt 22 grader, säger Lars Rydqvist. 

Men något regn är än så länge inte i sikte för de som bor i söder.

– Längre upp i norr kommer det nog att regna något, men inte här nere. Tyvärr får man väl säga, för det hade verkligen behövts, säger Lars Rydqvist och fortsätter: 

– Just nu är det så att man hurrar lika mycket för regnet som för solen. 

”Allt tyder på värmerekord”

Något som står klart redan nu – trots att månaden ännu inte nått sitt slut – är att årets majmånad ser ut att gå till historien både vad gäller temperaturer och soltimmar.

– Göteborg toppar just nu landet med en genomsnittlig månadstemperatur på 17 grader, vilket är nästan två och en halv grad mer än det nuvarande rekordet. Så det är ett rekord med råge.

Även i Stockholm blir det den varmaste majmånaden någonsin, och allt tyder på att det blir värmerekord även i Malmö.

– I Norrland har man så klart också haft det varmt, men det är inte så mycket rekord på orterna där, utan alla rekordmätningar är i Götaland och Svealand. Vi har ett 30-tal stationer som har rekord, vilket är väldigt mycket. 

Lars Rydqvist säger att solrekord slagits redan nu, innan maj är slut. Det gäller hela landet från söder upp till Umeå.

– Den här månaden går säkert till historien som den mest rekordfyllda maj någonsin kan jag tänka mig. 

 

LÄS MER: Varningen: Kraftiga skyfall och åskrisk