Värmebölja på väg in – 30 grader i flera dagar

Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: Privat
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Nu kommer årets första riktiga värmebölja – det kan bli över 30 grader under flera dagar.

SMHI har gått ut och flaggat för risk för höga temperaturer.

– Tänk på att det är lätt att bli uttorkad. Det är bra att ha en vattenflaska till hands, särskilt om man är äldre eller tillhör någon riskgrupp, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Ett lågtryck norröver har dragit ner kalla vindar över Västsverige den senaste tiden, men nu väntar varmare sommarväder.

– Vi har en värmebölja på väg in. Den riktigt varma luften kommer under torsdagen och sedan ökar temperaturen successivt över helgen, säger meteorologen Josefine Bergstedt.

Torsdag eftermiddag landar de högsta temperaturerna på omkring 27 grader konstaterar hon.

– Det kommer fortsätta att vara en del vind, men inte lika mycket som de senaste dagarna.

På fredag blir det upp emot 30 grader, och kanske något över. 

– Framför allt i klara områden som i Halland och Västergötland. Vi har ett stråk med regn över Bohuslän, Dalsland och Värmland på fredagen. I samband med det kan det bli en del åska, säger Josefine Bergstedt.

Påfrestning för kroppen

Hon förklarar att regnområdet ser ut att ligga kvar över Värmland och delar av Bohuslän under lördagen och i dessa områden blir det något lägre temperaturer. I övrigt håller det sig fortsatt runt 30 grader.

SMHI har gått ut med meddelanden om risk för höga temperaturer i stora delar av södra och västra Sverige. Det är även stor risk för gräs- och skogsbränder.

Värmen innebär en ökad påfrestning för kroppen. 

– Tänk på att det är lätt att bli uttorkad. Den som är äldre eller tillhör en riskgrupp ska vara väldigt försiktig och se till att få i sig vätska. Särskilt som det nu slår om från lite kyligare väder till över 30 grader. Då är man inte beredd på värmen på samma sätt som när man åker på semester till varmare länder, säger Josefine Bergstedt.

Kan bli regnskurar

Lördag eftermiddag kan det bli en del regnskurar i hela Västsverige, och söndag går temperaturerna ner mot 25 grader, för att stiga igen på måndag. 

– Då kan det bli upp emot 30 grader igen, säger Josefine Bergstedt och tillägger:

– Det är möjligt vi får nya högsta temperaturer för i år eftersom det ska bli så otroligt varmt. Årshögsta i landet hittills är 28,5 grader som uppmättes i Östmark i Värmland 30 maj.

Högsta temperatur hittills i Västergötland var i Mariestad som hade 26,5 den 6 juni.

Josefine Bergstedt förklarar att det ännu är för tidigt att ge några säkrare svar angående vädret under midsommar, men det ”ser inte ut att bli jättekallt” utan runt 20-25 grader på midsommarafton.

Värmebölja: tänk på det här