Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varmaste novemberdagen i Göteborg – på över 100 år

Rester från orkanen Zeta.
Maria Augutis är meteorolog på Storm.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

November har varit ovanligt varmt i år och flera värmerekord har slagits i landet.

I Göteborg var det i måndags 15,7 grader – vilket är den varmaste novemberdagen på över 100 år.

– Det har absolut varit ovanligt varmt hittills i november. Det kommer bli lite kyligare, men vintern känns långt borta, säger Maria Augutis, meteorolog vid Storm.

Vi är en bit in i november men vintern har ännu inte hittat till Västsverige. Den som hade hoppat snö och kyla får vänta lite till.

– Det kommer att fortsätta vara rätt mild, troligtvis inte så varmt som det har varit, utan det kommer att ligga runt tio grader, säger meteorologen Maria Augutis.

November månad har alltså varit ovanligt varm – till och med rekordvarm på sina håll. I Borås uppmättes i måndags den varmaste novemberdagen på över 100 år – 15,5 grader.

Och så även i Göteborg.

Varmaste novemberdagen på 100 år i Göteborg

– I måndags var det 15,7 grader i Göteborg, det är den varmaste novemberdagen på över 100 år. I fredags var det dessutom 15,4, så det har varit ett par riktigt varma dagar för november, säger Maria Augutis.

Anledningen till det mildare vädret beror på cyklonen Zeta som svepte över USA förra veckan. 

– Det är den stora anledningen till att det var så varmt. Den drog snabbt över USA och över Atlanten där den förlorade styrka. Men när den kom till Skandinavien och Sverige hade den fortfarande energi och svepte upp sydliga Europeiska vindar över Sverige, säger Augutis och fortsätter:

– Det är helt enkelt krafterna från de tropiska orkanerna som har föst upp varmluft från Europa.

”Man kan hitta solen”

Vädret de närmaste dagarna kommer fortsatt vara milt.

– Det kommer vara högtrycksbetonat, men det behöver inte betyda mycket sol på hösten. Det är ofta det man tänker på när man tänker på högtryck. I stället kan det vara disigt och dimma under hösten, säger Maria Augutis.

Hon försäkrar dock om att det kommer att bli en lugn start på veckan.

– Lite grått och duggregn, men man kan hitta solen om man letar på, säger Augutis.


Meteorologen varnade för stökigt väder i början av veckan.