Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varm luft från Europa bakom regnet i Väst

Efter en hel del sol i april, ser vårsolen ut att ha övergivit maj månad.
Foto: LENNART REHNMAN
Josefine Bergstedt, meteorolog på Storm.
Foto: Privat

Maj månad har hittills varit ovanligt grå och regnig.

Även om temperaturerna nu stiger finns det ingenting som tyder på någon längre period med sol under andra halvan heller.

– Det är ju generellt så att de flesta regnområden kommer in västerifrån, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet StormGeo.

Vädret i väst fortsätter att vara ostabilt och på sina håll har det känts som att första delen av maj har regnat bort, det ser ut att hålla i sig.

– Det har varit regnigare än vanligt. I de inre delarna av Västra Götaland har det varit tre gånger så mycket regn än vad det brukar vara i maj, säger Josefine Bergstedt.

Men samtidigt som regnet öser ner har temperaturerna gått åt det varmare hållet. Under första halvan av veckan ska temperaturen ligga på omkring 20 grader för att sedan sjunka något.

– Orsaken till att det regnar så pass mycket som det gör nu är att vi får upp varmare luft från Europa in över landet. Det för med sig varm och fuktig luft och då blir det så.

Även nätterna har blivit betydligt varmare och kommer fortsatt att ligga på omkring tio grader.

Därför upplevs Västkusten regnig 

Även om solen kommer att titta fram lite då och då kan Josefine Bergstedt inte se någon längre period av soligt vårväder i nuläget.

– Som det ser ut just nu kommer slutet av maj och början av juni vara ganska regnigt och inte varmare än vad det brukar vara. Men det är ju bara ett alternativ, det finns ju flera olika och det beror på hur det storskaliga vädret i världen beter sig. Ändras någonting kan datamodellerna ge väldigt felaktiga scenarion när man kollar flera veckor framåt.

Avslutningsvis tröstar Josefine Bergstedt med att det inte bara är i Västsverige som det ser ut som det gör, även om det kanske kan kännas så.

– Det är ju generellt så att de flesta regnområden kommer in västerifrån från atlanten in över Västkusten. Det är därför man upplever att det alltid är regnigt.