Nu när kylan kommit inser fler att de vill ha en extra värmekälla i huset eller lägenheten. Med kakelugnens flerkanalssystem behålls värme i många timmar efter avlutad eldning.
Man vill ha sin ugn både som värmekälla och en inredningsdetalj. Det menar Emelie Jansson på E. Henrikssons kakelugnsmakeri i Göteborg, som jobbar med antika kakelugnar.
– Trendmässigt ser vi att det är ett uppsving med kakelugnar. Många vill ha det som en bra och effektiv värmekälla men också som en inredningsdetalj och möbel, säger hon.
Vitt är vanligast
Den vanligaste varianten är den runda kakelugnen i vitt.
– Färg– och formmässigt är folk ganska restriktiva. Folk är lite rädda för färg, även om jag ser ett ökat intresse för ugnar i färg. Häromdagen satte jag till exempel in en häftig grön ugn.
LÄS MER: Fyra vackra kakelugnar
Den moderna kakelugnen har anor från 1700-talet. Under 1800-talet och det tidigare 1900-talet var den svenskens primära värmekälla. Men i och med att centralvärmen kom på 1930-talet tog många ut ugnen ur huset.
– I dag väljer folk att ha kvar den. Det är roligt att ugnarna nu kommer in i hemmen igen, säger Emelie Jansson.

Jonas Svensson är marknadschef på Keddy som gör nyproducerade kakelugnar i olika färger. Den vita är populärast även där.
Rund tar mindre plats
– Vi har runda kakelugnar som är ganska nätta i måttet. Vi har utgått från ugnar från 1700- och 1800-tal när vi kollade på design och funktion.
Den runda kakelugnens fördel är att den tar mindre plats, säger Jonas Svensson.
– De runda kan placeras både i hörn och rakt på en vägg. Har du en kantig kakelugn kommer den ut långt från hörnen, med en rund får du den tajt inpå.