Gottis för kändisar. "Man ska tänka Oj, Oj Oj och smakerna ska avlösa varandra när man äter min choklad. Det är häftigt att pralinerna kommer från Lilla Edet", säger Emanuel Andrén stolt. Foto: PETER MAGNUSSON
Gottis för kändisar. "Man ska tänka 'Oj, Oj Oj' och smakerna ska avlösa varandra när man äter min choklad. Det är häftigt att pralinerna kommer från Lilla Edet", säger Emanuel Andrén stolt. Foto: PETER MAGNUSSON

Världsstjärnor får Emanuels praliner

Publicerad
Uppdaterad
LILLA EDET. Bruce Springsteen gör det, Paul McCartney gör det, Justin Timberlake gör det.
Äter lyxiga chokladpraliner från Lilla Edet.
- Det känns jättehäftigt att mina praliner finns med på årets Grammygala, säger konditor Emanuel Andrén.
När årets Grammygala är över på söndag kväll kommer namnet Emanuel Andrén att vara på megastjärnornas läppar, både bildligt och bokstavligt.
I stenhård konkurrens med alla världsberömda märkesvaror har Emanuels chokladpraliner valts ut att få ligga i den prestigefyllda ”giftbag” som delas ut till de medverkande artisterna.

Värde: 350 000 kr

Världsberömda företag betalar enorma pengar för att deras produkter ska hamna i presentväskan som beräknas vara värd cirka 350 000 kronor – styck. Där finns allt, från exklusiva mobiler till dyra smycken.
– Jag gled in på en räkmacka och har inte betalat mer än vad det kostar att producera 170 askar med fyra praliner i varje och så fraktkostnaderna förstås, säger den glade konditorn från Lilla Edet.

Kusin fick smaka

Emanuel kanadensiska fru Sonja, med rötterna i Sverige, har ett finger med i spelet.
Hennes kusin jobbar på Grammygalan i Los Angeles. Förra sommaren var kusinen på besök i Lilla Edet där hon fick chansen att smaka på Emanuels exklusiva praliner.
Hon blev eld och lågor och fick med sig praliner som höjdarna bakom Grammygalan fick smaka på.
Sedan var Emanuel Andréns lycka gjord.

Form i annan tappning

Andréns konditori har funnits i Lilla Edet i fem generationer, sedan 1868. Men det var inte självklart att Emanuel skulle ta över efter sin far.
– Jag ville syssla med marknadsföring och design.
– Men det blev ju en form av design, det här med pralinerna.
Han blev årets konditor 2005 och fick silvermedalj med svenska kocklandslaget i Luxemburg 2006.
Han har dock ingen formell utbildning som konditor.
– Men jag har ju växt upp i ett bageri.

Fyra praliner

Den lilla Grammylådan, som innehåller fyra praliner med två smaker, kallas Evolution. Smakerna Zino platinum, cigarr tryffel med mörk rom och Bollinger Champagne tryffel med citronmarmelad ger smaksensationer långt efter det att man svalt den sista biten.
– Det är det som är meningen, att smaken ska sitta i länge, säger den nytänkande chef de chocolat.
Även kungaparet gillar hans praliner. De fick smaka på dem på en bjudning på kanadensiska ambassaden i Stockholm.
– De kontaktade mig för att få med sig mina praliner på deras statsbesök i Japan i höstas, säger den kunglige hovleverantören.

Får stanna hemma

Bland hans smaker finns Basilika jordgubb, Tabasco, Cigarr, Hallon Chili, Blue Mountain och Havtorn.
Och på söndag är det alltså dags för världens största musikartister att njuta av dem.
– Jag skulle gärna ha varit med på galan, säger Emanuel Andrén som dock vackert får stanna hemma och göra fler praliner.

FOTNOT:
Grammygalan sänds på tv kl 02.00 natten mellan söndag och måndag i kanal 9.
Tomas Svedberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER