Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världsomspännande protest mot Mosanto

Enligt "March against Monsanto"s Facebooksida, kommer människor i fler än 250 länder delta i manifestationer på lördagen.

Under lördagen ska människor i över 250 länder manifestera mot jordbruksföretaget Monsanto.

I Göteborg har fler än 400 personer anmält sin närvaro.

– Folk måste få upp ögonen för vad de gör med vår mat, säger Patrik Wingård som är engagerad i eventet.

Enligt "March against Monsanto"s Facebooksida, kommer människor i fler än 250 länder och i över 400 olika event delta i manifestationen runtom i världen.

I Göteborg är samlingen klockan 12.30 i Brunnsparken.

– Det blir en stående manifestation. Några tal och lite flyersutdelning. Ingen demonstration, säger Patrik Wingård som är engagerad i eventet.

– Förhoppningsvis får vi positiv feedback och lyckas få fler människor att få upp ögonen för det här företaget.

Facebookgruppen har listat flera olika orsaker till varför det är viktigt att manifestera mot Monsanto.

Några exempel på vad gruppen skriver:

* Forskning har visat att Monsantos genetiskt modifierade produkter kan orsaka allvarliga hälsoproblem; såsom uppkomst av cancertumörer, infertilitet och missbildningar hos nyfödda barn.

* Nyligen infördes en lag i staterna kallad "Monsanto Protection Act", vilken bl.a. hindrar domstolar från att förbjuda försäljning av Monsantos genetiskt modifierade fröer.

* Ekologiska och småbönder blir lidande medan Monsanto obehindrat smider sitt monopol över all världens mattillgångar, inklusive exklusiva patenträtter till fröer och gener.

"patenterar levande organismer"

I Sverige ska manifestationer hållas i Stockholm, Göteborg, Falkenberg och Växjö. Vid lunchtid på lördagen hade över 400 personer i Göteborgsgruppen anmält att de tänkt dyka upp på manifestationen.

– Kommer hälften så många tycker jag det är jättebra, säger Patrik Wingård.

– Folk måste få upp ögonen för vad de gör med vår mat. De patenterar levande organismer som bönder sen tvingas köpa.

Försvarar sig på sin hemsida

Monsanto verkar själva var medvetna om kritiken som framförs mot företaget. På sin svenska webbplats har företaget postat en lång lista med "Fakta och myter" där man svarar på en del av anklagelserna mot företaget.