Världsmästare på sabel och champagne

Champagneexperten Björnstierne Antonson gratulerar Julio Chang.
Foto: Niklas Maupoix

En sabel, 55 flaskor skumpa och en Julio Chang. Så bygger man ett världsrekord.

När mässan Göteborg vin & deli för första gången anordnades såg man till att ha alla dessa komponenter.

Under en minut gjorde han slarvsylta av det gamla världsrekordet på 48 sabrerade flaskor.

I helgen arrangerades Svenska Mässan och Wong måltid & marknad för första gången mässan Göteborg vin & deli. Ett 80-tal utställare fanns på plats och kunde fresta de många besökarna med smaksensationer i mat- och vinform.

– Efter succén med En Öl & Whiskymässa i Göteborg så märkte vi att det fanns ett stort behov av en liknande mötesplats för vin och därför skapade vi Göteborg vin & deli, säger arrangören Stanley Wong i ett pressmeddelande.

Ja, det är alltså samma arrangör som vid den populära Öl- och Whiskeymässan. Men det var inte bara vin och mat som stod på menyn – även ett världsrekord sattes under den gastronomiska mässan.

"God marginal"

Julio Chang lyckades nämligen sabrera 55 flaskor under en minuts tid vilket var sju fler än det tidigare världsrekordet.

– Det blev en riktigt häftig upplevelse och Julio Chang tog rekordet med god marginal, det blev hela 55 flaskor när slutsignalen ljöd, säger Björn Kallenberg, från Kallenbergs Wines som stod bakom rekordet tillsammans med mässarrangörerna.

Sabrering är en metod för att öppna champagneflaskor genom att man slår av flaskans hals med en sabel. En konst som kräver en hel del övning och teknik – i alla fall om man ska klara av 55 flaskor på en minut.

Arrangörerna är nöjda med helgens mässa och är redan taggade på nästa års arrangemang.

– Vi är taggade och kan redan nu meddelade att ni kan boka in 1-2 april 2016, då är det dags för Göteborg vin & deli igen, säger Stanley Wong.