Den vita älgen blev världsberömd efter att ha fångats på film tidigare i år. Foto: HANS NILSSONDen vita älgen blev världsberömd efter att ha fångats på film tidigare i år. Foto: HANS NILSSON
Den vita älgen blev världsberömd efter att ha fångats på film tidigare i år. Foto: HANS NILSSON
Polisen har nu beslutat om skyddsjakt på älgen, efter att den betett sig aggressivt mot människor. Foto: HANS NILSSONPolisen har nu beslutat om skyddsjakt på älgen, efter att den betett sig aggressivt mot människor. Foto: HANS NILSSON
Polisen har nu beslutat om skyddsjakt på älgen, efter att den betett sig aggressivt mot människor. Foto: HANS NILSSON

Världsberömda vita älgen ska skjutas

Publicerad
Uppdaterad

Den världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog ska nu skjutas.

Polisen har beslutat om skyddsjakt efter att älgen betett sig aggressivt mot människor vid flera tillfällen – i ett fall vreds en kvinnas axel ur led efter ett möte med älgen.

– Det är ett djur på flera hundra kilo och om man blir påsprungen är det som att bli påkörd av en bil, säger Christer Lööf, polischef i Arvika.

I mitten av augusti blev den vita älgen i värmländska Gunnarskog världsberömd efter att ha fångats på film av kommunalrådet Hans Nilsson, bilder som sedan spreds bland annat till brittiska BBC.

Nu har polisen beslutat att älgen ska skjutas, efter att ha uppträtt aggressivt mot människor, något som Svensk Jakt var först att skriva om.  

– De som bor på orten har blivit mer eller mindre invaderade av turister och fotografer som vill se den här älgen. Den är därför inte längre rädd för folk och går inte undan som en normal älg. Den tycker illa om hundar och går till attack och rusar mot hundägare, säger Christer Lööf, polischef i Arvika.

Kvinnas axel vreds ur led

En kvinnas axel vreds ur led efter ett möte med älgtjuren, och det kunde slutat illa om inte en granne skrämde bort det stora djuret.

– Det var en kvinna som var ute och gick med sina hundar, kopplade kring midjan. En av hundarna skällde till och då rusade älgen mot henne och hundarna och kvinnan kastades omkull och skadade sig  En boende i närheten såg allt och rusade ut och skrek till älgen sprang därifrån, berättar Christer Lööf.

 

LÄS MER: Den vita älgen har blivit en världsnyhet

 

Christer Lööf berättar att många som bor i det område som älgen vistas i är oroliga och känner sig begränsade när de ska gå ut, man är rädd för att inte hinna undan om älgen rusar mot en, menar han.

"Som att bli påkörd av en bil"

– Det är ett djur på flera hundra kilo, och om man blir på sprungen är det som att bli påkörd av en bil, säger Lööf.

Det jaktlag som fått till uppgift att jaga älgen har haft koll på den i flera år och enligt Christer Lööf har älgens beteende förändrats över tid.

– I första hand kommer man försöka jaga bort den från området, men eftersom den inte är rädd för människor längre så kan man behöva skjuta den om den inte håller sig undan, berättar han.

Andra jägare är skeptiska till att avliva djuret. Mats Andersson, ordförande i jaktlaget Tväruds viltvårdsområde, säger att hans jaktlag inte kommer att jaga älgen, eftersom ärendet är känsligt.

– I andra jaktlag är det upp till varje jägare att ta ett beslut om att skjuta älgen, säger han till P4 Värmland.

 

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER