Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Världsberömda vita älgen ska skjutas

Den vita älgen blev världsberömd efter att ha fångats på film tidigare i år. Foto: HANS NILSSON
Polisen har nu beslutat om skyddsjakt på älgen, efter att den betett sig aggressivt mot människor. Foto: HANS NILSSON

Den världsberömda vita älgen i värmländska Gunnarskog ska nu skjutas.

Polisen har beslutat om skyddsjakt efter att älgen betett sig aggressivt mot människor vid flera tillfällen – i ett fall vreds en kvinnas axel ur led efter ett möte med älgen.

– Det är ett djur på flera hundra kilo och om man blir påsprungen är det som att bli påkörd av en bil, säger Christer Lööf, polischef i Arvika.

I mitten av augusti blev den vita älgen i värmländska Gunnarskog världsberömd efter att ha fångats på film av kommunalrådet Hans Nilsson, bilder som sedan spreds bland annat till brittiska BBC.

Nu har polisen beslutat att älgen ska skjutas, efter att ha uppträtt aggressivt mot människor, något som Svensk Jakt var först att skriva om.  

– De som bor på orten har blivit mer eller mindre invaderade av turister och fotografer som vill se den här älgen. Den är därför inte längre rädd för folk och går inte undan som en normal älg. Den tycker illa om hundar och går till attack och rusar mot hundägare, säger Christer Lööf, polischef i Arvika.

Kvinnas axel vreds ur led

En kvinnas axel vreds ur led efter ett möte med älgtjuren, och det kunde slutat illa om inte en granne skrämde bort det stora djuret.

– Det var en kvinna som var ute och gick med sina hundar, kopplade kring midjan. En av hundarna skällde till och då rusade älgen mot henne och hundarna och kvinnan kastades omkull och skadade sig  En boende i närheten såg allt och rusade ut och skrek till älgen sprang därifrån, berättar Christer Lööf.

 

LÄS MER: Den vita älgen har blivit en världsnyhet

 

Christer Lööf berättar att många som bor i det område som älgen vistas i är oroliga och känner sig begränsade när de ska gå ut, man är rädd för att inte hinna undan om älgen rusar mot en, menar han.

"Som att bli påkörd av en bil"

– Det är ett djur på flera hundra kilo, och om man blir på sprungen är det som att bli påkörd av en bil, säger Lööf.

Det jaktlag som fått till uppgift att jaga älgen har haft koll på den i flera år och enligt Christer Lööf har älgens beteende förändrats över tid.

– I första hand kommer man försöka jaga bort den från området, men eftersom den inte är rädd för människor längre så kan man behöva skjuta den om den inte håller sig undan, berättar han.

Andra jägare är skeptiska till att avliva djuret. Mats Andersson, ordförande i jaktlaget Tväruds viltvårdsområde, säger att hans jaktlag inte kommer att jaga älgen, eftersom ärendet är känsligt.

– I andra jaktlag är det upp till varje jägare att ta ett beslut om att skjuta älgen, säger han till P4 Värmland.