Mærsk McKinney-Møller är världens största containerfartyg. Foto: Maersk Line
Mærsk McKinney-Møller är världens största containerfartyg.  Foto: Maersk Line

Världens största fartyg till Göteborg i augusti

Publicerad

GÖTEBORG. Ett skepp kommer lastat med containrar.

Men det är inte vilken båt som helst. Världens största containerfartyg, Mærsk McKinney-Møller, kommer till Göteborg.

Mærsk McKinney-Møller är ute på sin jungfruresa. Efter en runda i Asien har världens största containerfartyg satt kurs mot Europa. Fartyget är 400 meter långt, 59 meter brett, åtta våningar högt och har kapacitet för 18 000 tjugofotscontainrar.

Fartyget har byggts på ett varv i Sydkorea. Det är ett av totalt 20 fartyg i Triple-E-klassen, som under en tvåårsperiod kommer, att levereras till rederiet Maersk Lines.

Triple-E står för Energy efficency, Economy of scale samt Environmentally improved.

27 augusti

Men enligt Bjarne Foldager, Maersk Lines vd, handlar det inte bara om storlek.

– Triple-E är också de mest energieffektiva fartygen i världen. Sin innovativa design och de tekniska funktionerna hjälper till att minska koldioxidutsläppen med mer än 50 procent för varje container den transporterar.

Nu är fartyget, Mærsk McKinney-Møller, som sagt på väg till Europa. På vägen hit kommer det bland annat att passera genom Suezkanalen och Rotterdam innan det den 27 augusti kommer till Göteborgs hamn.

Men det är inte bara för att visa upp sig som fartyget är ute och åker. Under färden kommer containrar lastas och lossas.

Testkör via simulator

Göteborgs hamn har förberett sig för att kunna ta emot fartyget. Bland annat har man testkört containerfartyget i en fartygssimulator på Chalmers Lindholmen

– Vi måste kunna garantera att fartyget på ett säkert och miljöklokt sätt kan köras in och ut ur Göteborgs hamninlopp. Därför gör vi en riskanalys där vi tillsammans med lotsar och bogserbåtar testkör fartyget via en simulator, säger Jörgen Wallroth, hamnkapten i Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER