Världens största båt på väg till Göteborg

På väg: Nu är monsterfartyget Maersk Triple-E på väg till Göteborg. Det historiska ögonblicket då världens största containerfartyg för första gången anlöper Skandiahamnen är tidig morgon den 27 augusti.
Foto: Maersk Line

GÖTEBORG. Högt som Gothia Towers, stort som fyra fotbollsplaner - och skulle man ställa containrarna på längden skulle de nå från Göteborg till Falkenberg.

På tisdag nästa vecka kommer världens största containerfartyg Göteborg.

- Maersk Triple-E anlöper redan klockan fem på morgonen och bara att manövrera runt i hamnen tar nästan en och en halv timme, säger Charlotte Blomberg, kommunikationsansvarig Maersk Line.

I juni i år sjösattes Maersk Triple-E i Sydkorea. Och på sin jungfruresa har hon avverkat sex hamnar innan det är dags för Göteborg - då världens största containerfartyg kommer hit för första gången.

Det är väldigt tidigt på morgonen den 27 augusti som monsterfartyget anlöper Skandiahamnens containerterminal. Sedan har göteborgarna chansen att under det dygn den ligger vid kaj spana in detta historiska och monstruösa underverk.

– Man kan se fartyget i stort sett från hela hamninloppet. Men absolut bästa platsen är från Tånguddens fritidsbåtsplats., säger Charlotte Blomberg.

Rymmer 10 000 iPads

Och det är inget liten fartyg som finns till beskådande. Monsterfartyget är 400 meter lång och 59 bred, den har nio nivåer över däck och tio under.

Den rymmer 18 000 containrar vars längd motsvarar 110 kilometer. Staplade man dem ovanpå varandra skulle de nå 47 kilometer upp - vilket är nästan upp till stratosfären.

- Containrarna innehåller lite av varje, helt enkelt allt som vi importerar från Fjärran östern. Mest elektronik från Kina men även lite mat i kylcontainrar, säger Charlotte Blomberg.

Andra roliga fakta är att varje container rymmer motsvarande 10 000 iPads. Om alla 18 000 containrarna skulle innehålla enbart iPads skulle det bli 182 miljoner surfplattor på en enda resa.

Första av 20 fartyg

Kul också att veta är att Älvsborgsbron, som monsterfartyget kommer att ligga nära, bara är 45 meter hög och att Stena Danica som passerar flera gånger på älven kommer att se ut som rena lilleputten med sin längd på 152 meters.

Maersk Mc-Kinney Möller, som monsterfartyget officiellt är döpt till, kommer att gå på rutten Asien och Europa. Det är det första av 20 lika stora fartyg som Maersk beställt och som ska sjösättas under en tvåårsperiod.

Maersk Triple-E

Längd: 400 meter, bredd: 59; Vilket motsvarar 4 fotbollsplaner.

Höjd: 73 meter Gothia West Tower är 77 meter.

Innehåller: 18 000 containrar vars längd motsvarar 111 kilometer.

Antal anställda ombord: Cirka 22

Maxfart: 23 knop

Vikt: Fartyget väger 55 000 ton, exklusive last och ballast. Bara ankaret och kedjan väger tillsammans 158 ton.

Miljömässig: Släpper ut 50 procent mindre koldioxid.